Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

W

Hoofdredactioneel Cement 2022/7 Max Hendriks - 23 november 2022

Wat is de meest gebruikte grondstof? Tip: het is ook een van de grondstoffen van het meest gebruikte bouwmateriaal. Water dus. Een gewaardeerd redactielid wees me erop dat water in dit nummer verrassenderwijs een belangrijke rol speelt. Een beetje dollend, dit nummer heeft dus een hoge W/C of water-cementfactor en ik maak me dan ook geen zorgen over de verwerkbaarheid van dit nummer.

De Singelgrachtgarage - Marnix in Amsterdam komt onder water, inderdaad, onder de Singelgracht en boven een onderwaterbetonvloer. In het ontwerp speelde de maakbaarheid een grote rol. Het opdrijven en afzinken van bodemroosters in de sluiskolk van Nieuwe Sluis Terneuzen gaat over het balanceren met water, onder meer door ballast bovenop het dak te plaatsen. En natuurlijk werkt deze sluis uiteindelijk ook tegen het water.

Columnist Dorien Staal vaart op het water midden in een overdrachtelijke storm. Gelukkig is er zicht op verbetering. René Sterken schrijft over waterdichte contracten. Ik denk aan een quote van Talent van het Jaar Joris Hesselink, eerder dit jaar in Cement: ‘We leven steeds meer in een tijd waarin het niet meer uitmaakt of het dak waterdicht is, zolang het document dat aantoont dat het dak waterdicht is, maar waterdicht is’.

Ik zat afgelopen week sinds lange tijd weer eens in een vliegtuig. Voor me zaten twee forse heren, die voor vertrek - 10 uur ’s ochtends - op het vliegveld van Trondheim al flink hadden ingedronken. Bij de laatste ronde in het vliegtuig gaf de stewardess aan dat ze geen bier of andere alcohol meer serveerde. Met zichtbare tegenzin stemden de heren in met een glas water. ‘Dat is bijna hetzelfde als bier’, zei de stewardess terwijl ze de drankjes vriendelijk aanreikte. Ik heb het nagezocht: de W/B of water-bierfactor is 0,90 - ze had gelijk.

PS: Nog één keer water: op pagina 1 prijkt het logo van Rijkswaterstaat als onze nieuwste partner. Welkom!

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren