Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Vroeg of laat - Hoofdredactioneel Cement 2021/1

Dick Hordijk - 6 februari 2021

Niet voor alles, maar voor veel dingen die in eerste instantie niet goed lijken te zijn, geldt dat het vroeg of laat toch goed komt. Geldt dat ook voor de Betuweroute? Dit kwam in mij op toen ik zag dat we in dit nummer een interessante vijfdelige serie hebben over het Theemswegtracé, onderdeel van die Betuweroute.

Ik weet niet of u het ook zo beleeft, maar als ik weer eens over de A15 rij en bijna geen treinen op het naastgelegen kilometerslange spoor zie, bekruipt me het gevoel dat we met dit duurste Nederlandse infrastructuurproject ooit, ons belastinggeld niet goed hebben besteed. Anders dan bij de ook circa 15 jaar geleden bijna tegelijkertijd gereedgekomen HSL, was er overigens vanaf het begin al scepsis over de Betuweroute. Zou er echt zoveel aanbod van goederen zijn en was de aansluiting op Duitsland niet de bottleneck? Dat laatste was zo, maar dat is over een aantal jaren opgelost. En omwille van het milieu wordt er meer en meer ingezet op goederenvervoer over het spoor.

Door ondeugdelijke treinen had ook het HSL-tracé een valse start en door corona ligt nu het personenvervoer nagenoeg stil. Maar ook dat komt goed, want als we weer mogen reizen, zal voor korte reizen vanwege het milieu de trein het van vliegverkeer moeten winnen. Dus al met al is het toch goed dat we hebben geïnvesteerd in deze grootschalige infrastructuur, nu we ons steeds beter realiseren dat we echt iets moeten doen in het belang van ons milieu. Kwestie van veranderende inzichten of juist goed ingeschat van toenmalige kabinetten?

En natuurlijk hebben we in dit nummer ook weer aandacht voor constructies en techniek. Wat te denken van de markante woontoren The Muse in Rotterdam, met een slimme oplossing voor de krachtsafdracht in de ogenschijnlijk geknikte draagconstructie? Of van het berekenen van de buigstijfheid van een kern? Ook scheurwijdtebeheersing komt aan bod, want daarover moet vroeg of laat toch duidelijkheid komen. Of is dat er nu met het nieuwe CROW-rapport over dit onderwerp?

En dan corona. We zijn het denk ik allemaal inmiddels goed zat en hadden gehoopt er al lang vanaf te zijn. Maar houd moed, vroeg of laat komt ook dat weer goed!

Veel leesplezier, geduld en goede gezondheid,

Dick Hordijk

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren