Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Verschillende werelden? - Column

Willem van Dijk beoordeelt binnen Ballast Nedam bouwmethodieken en constructies van de grootste bouwkundige projecten in Nederland. Daarnaast is hij commissielid bij het Platform Constructieve Veiligheid en VNconstructeurs. In een gastcolumn gaat Van Dijk in op zijn eigen geplaatste stelling in het exclusieve interview van Cement 2011/7 die nogal wat reacties losmaakte: "Zeur niet over een laag honorarium, maar los het probleem op."

De aannemerij en de constructeurswereld, het lijken wel verschillende werelden. Maar als we bij elkaar zitten om de wereld te verbeteren, hebben we een gezamenlijk doel.

Ik ga nog even terug naar de stelling van Cement 2011/7, gericht aan constructeurs: "Zeur niet over een laag honorarium, maar los het probleem op." Uit sommige reacties op die stelling blijkt dat we elkaar verkeerd hebben begrepen. Het doel van deze uitspraak was niet meer en minder het besef te creëren dat het zo niet verder kan. De uitspraak "stop met zeuren en los het op" is puur gericht op een verbetering van het honorarium, maar dan wel op basis van een ethisch verantwoorde uitvoering van taken- en verantwoordelijkheden.

Waarom is het noodzakelijk kruislijsten en toetsingsprotocollen te hebben en discutabele besteksomschrijvingen, waar diverse juristen zich over moeten gaan buigen, om te kijken waar nu werkelijk de verantwoordelijk ligt. Het is de omgekeerde wereld. En het maakt onze concurrentiepositie voor de BV Nederland alleen maar slechter.

Natuurlijk staat de markt onder druk en kan er sprake zijn van marktwerking. Gezond ondernemerschap, zou ik zeggen. Juist in dit soort situaties moet je op zoek naar kansen, maar maak het dan wel SMART op een verantwoorde wijze.

In de discussie over het honorarium vind ik het belangrijk dat je uitlegt wat je voor dat honorarium doet en wat de kwaliteit is. Wat moet ik met een standaardomschrijving "niet verrekenbaar" als het gaat om wapening. Dat in een cruciale bouwfase als het bestek. Ik zou bijna zeggen: een bewijs van onvermogen.

Ook ik maak me zorgen over de kwaliteit van de ontwerpen. Ik ben dan ook nog steeds van mening dat er plantoetsen moeten worden uitgevoerd. Kijkende daar waar de verantwoordelijkheid ligt, vind ik het naar voren treden van de aannemer in het bouwproces een goede zaak. Dit heeft immers als doel het inbrengen van uitvoeringskennis. Ik zie dat we juist ook ontwerp- en constructiekennis inbrengen. Zolang het maar plaatsvindt in een dialoog, heb ik er vrede mee.

Laat het duidelijk zijn dat ik respect heb voor de beroepsgroep van constructeur en dat ik constructieve veiligheid hoog in het vaandel heb staan. Want ook ik wil rustig kunnen slapen. Ik heb ook mijn verantwoordelijkheid genomen door aan te sluiten in de commissie van VNconstructeurs 'versterken van ondernemerschap' en het Platform Constructieve Veiligheid. Dit met één doel: verbeter de wereld, maar begin bij jezelf. 

Lees ook het volledige interview met Willem van Dijk in Cement 2011/7.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren