Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Vernieuwen of behouden?

Hoofdredactioneel Cement 2022/6 Max Hendriks - 10 oktober 2022

In het constructeursvak worden we vaak voor een keuze gesteld: kunnen we een bestaand gebouw- of kunstwerk behouden of hergebruiken, of biedt juist nieuwbouw de oplossing? Een vraag die soms lastig eenduidig te beantwoorden is; duurzaamheid, kosten of maakbaarheid leiden niet altijd tot dezelfde conclusie.

In dit nummer van Cement komt deze vraag vaak terug. Zo komt de transformatie van het Radboudumc in Nijmegen aan bod waar, na gefaseerde sloop, een nieuwbouw met bijzondere constructieve elementen is gerealiseerd. Daarnaast staat gemeente Amsterdam voor een uitdagende klus: het vernieuwen van zijn vele kademuren, nu en in de toekomst. In dit nummer lees je het derde artikel over deze uitdaging.

Rijkswaterstaat stelt dezelfde vraag en deed een oproep naar oplossingen voor circulaire viaducten. SBIR Circulaire Viaducten is een manier van inkopen waarmee innovaties in de markt worden gestimuleerd.  In dit nummer lees je over de resultaten van een onderzoek naar de herbruikbaarheid van geprefabriceerde betonnen liggers uit bestaande bruggen en viaducten; het ‘oogsten van liggers’ zoals dat zo mooi wordt geframed. Enigszins bijbels voeg ik daar ‘wat je zaait, zul je ook oogsten’ aan toe.

Het vraagstuk vernieuwen of behouden beperkt zich niet alleen tot constructies. Ook een carrière kan vernieuwen. Switchen heet de meest extreme vorm. Ik zie om me heen steeds meer voorbeelden van experts die het bedrijfsleven verruilen voor het onderwijs, jong of oud(er), fulltime of parttime, en tijdelijk of (voornemens) definitief. Prachtig. Erik Klein maakte de overstap van een ingenieursbureau naar het hoger onderwijs. In een interview vertelt hij over zijn motivatie en ervaring.

Vernieuwen of behouden? Constructeurs, ontwerpers en onderwijzers geven verschillende antwoorden, en daar valt goed mee te leven.

Max Hendriks

PS: In dit nummer verwelkomen we onze gloednieuwe columnist Karel Terwel. Als columnist krijgt hij van de redactie carte blanche. Gaat Karel voor vernieuwend maar met het goede behoudend?

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Artikelen van
Max Hendriks

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren