Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Van galgenveld naar hippe woonwijk

Constructief ontwerp van de Y-Towers in Amsterdam Ewout Bruinsma - 24 juni 2021

Het project Y-Towers is een van enkele nieuwbouwprojecten in de nieuwe wijk Overhoeks, op de noordelijke IJ-oever in Amsterdam. Het bestaat uit twee torens en een laagbouwdeel. Het project kent behalve een geruchtmakende geschiedenis ook een boeiende constructie met onder meer overdrachtsconstructies, vakwerkliggers, doos-in-doos-constructies en voorgespannen stroken.

In het kort

  • Het project Y-Towers bestaat uit een woontoren (101 m), een hoteltoren (110 m), een parkeerkelder en een publiekelijke plint van vier bouwlagen.
  • De keuze voor woning-/kamerscheidende, dragende wanden voor de torens botst met de gewenste open structuur voor het congrescentrum en de horecavoorzieningen onder deze torens.
  • Beide torens worden op de derde zandlaag gefundeerd en de laagbouw en de parkeergarage op de tweede zandlaag.
  • De dragende kolommen van de congreszalen worden waar nodig opgevangen met overgangsconstructies in de -1-vloer en de beganegrondvloer.
  • De constructie van het dak van het atrium is opgebouwd uit een staalconstructie in een ruitpatroon.
  • Om het eigen gewicht van de dakconstructie en het afwerkingspakket voor de daktuin te dragen, worden stalen vakwerkspanten toegepast met hierop kanaalplaten met een druklaag.
  • De staalconstructie van de congreszalen is vrijstaand uitgevoerd van de laagbouw en de torens, om trillings- en geluidsoverdracht te minimaliseren.
  • De hoteltoren en de woontoren worden volledig opgetrokken in een in het werk gestort betoncasco.
  • Om de stabiliteit van de kern van de woontoren te waarborgen, zijn in de zwakke richting van de kern twee outriggerwanden toegevoegd.

Projectgegevens

Project: Y-Towers, Amsterdam
Opdrachtgever: Oviesa Realisatie VOF, Union Investment Real Estate GmbH
Development management: Savills, IES Immobilien Projektentwicklung GmbH
Architect: Team V Architectuur
Ontwerpend en coördinerend constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Adviseur geotechniek: Mos Grondmechanica
Adviseur installaties: Valstar Simonis
Adviseur bouwfysica/akoestiek: DGMR
Aannemer: Rizzani de Eccher
Projectmanagement: Aecom

Het gebouw

Y-Towers is een mixed-use complex dat bestaat uit twee torens: een woontoren en een hoteltoren. Eronder bevindt zich een tweelaagse, deels onder het toekomstige Schegpark gelegen parkeerkelder. Als een transparant derde gebouw, ligt onder en tussen de twee Y-Towers in een publiekelijke plint van vier bouwlagen (fig. 2).

Het complex bevat 269 woningen, een congreshotel met 579 kamers, een wellness center met zwembad, meerdere restaurants en bars, een hotellobby, een congrescentrum met onder meer twee grote congreszalen en een atrium. Als kers op de taart bevindt zich op de 32e en 33e verdieping van de hoteltoren een skybar met een schitterend uitzicht over Amsterdam. De totale oppervlakte inclusief de parkeergarage beslaat circa 106.000 m2.

Het project wordt gebouwd op de kavels 2, 3 en 4 in het gebied Overhoeks, op de noordelijke IJ-oever direct achter een aantal al aanwezige iconische gebouwen, zoals het Eye Film Museum, de A’DAM Toren en het Groot Laboratorium. Dit gebied was eerder door Shell in gebruik als research en development-terrein. Nog veel eerder was de invulling sinisterder: hier was ooit het galgenveld van Amsterdam. Nu verreist er een hippe woonwijk.

De Y-Towers maken deel uit van een ensemble van zes wolkenkrabbers. Elke toren heeft een eigen karakter. Ook de twee Y-Towers verschillen in architectuur, al vormen ze samen met de plint één gebouw (fig. 3).

De hoteltoren is met 110 m de hoogste van het ensemble. Deze heeft een ingetogen, strakke vormgeving met een verticale geleding en is bekleed met gepolijste antraciete natuursteen. De woontoren van 101 m is, qua architectuur, expressiever met de verspringende horizontale banden van zandkleurige natuursteen. De variatie in woningtypen komt tot uitdrukking in de balkons die onregelmatig zijn verspreid over de gevel.
Beide torens hebben een eigen voet, zodat zij ook op straatniveau als afzonderlijke gebouwen worden ervaren.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Foto: Wietse Visser – Visual Project
x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren