Kennisplatform over betonconstructies

Trots op mijn werk
Tim Beelen

do 13 april 2017

Elke ochtend als ik door Rotterdam naar kantoor fiets, zie ik veel mooie bouwwerken. Sommige staan er al jarenlang, andere nog maar nét of zijn nog in aanbouw. Al die gebouwen zijn mogelijk gemaakt door constructeurs en dat maakt me trots. Zelf ben ik pas twee jaar actief als constructeur, maar ik heb toch al aan veel constructies mogen meewerken.

Of het nou gaat om de transformatie van een 19e-eeuws monumentaal pand in de binnenstad, waar we door slim om te gaan met gewichten een extra verdieping er bovenop kunnen realiseren, of om het ontwerp voor het splinternieuwe trainingscomplex voor de profvoetballers van Feyenoord. Om al deze grote en kleine ideeën, plannen en ontwerpen realiseerbaar te maken is de constructeur onmisbaar. Die draagt immers zorg voor de constructieve veiligheid van het gebouw én ontwerpt een efficiënte, slimme constructie.

Helaas krijgt ons vakgebied niet altijd de waardering die het verdient. We kennen allemaal de ‘starchitect’, terwijl de ‘stargineer’ te vaak op de achtergrond blijft. Ons werk maakt een ontwerp niet alleen realiseerbaar, maar maakt het ook beter. Door actief mee te denken met de verschillende disciplines binnen het team, wordt het niet alleen leuker om samen te werken, maar krijgt de klant ook een veel beter eindresultaat.

Voortdurend innoveren is en blijft essentieel. Neem slimme software om parametrisch mee te ontwerpen. Dit zorgt niet alleen voor die efficiëntere constructie, maar óók dat je als constructeur aan meer verschillende projecten kan bijdragen. Het zijn absoluut niet alleen de projecten die het (inter)nationale nieuws halen die het vak zo leuk maken. Juist de diversiteit aan projecten waaraan ik tot nu toe heb mogen werken, brengen mij veel genoegen.

Het gaat inmiddels weer veel beter in de bouw, maar toch moet er altijd een drive zijn om alles nog beter en slimmer te willen doen, om met het hoge tempo van veranderingen in de wereld mee te blijven gaan. En juist daar denk ik, dat de jonge constructeur een grote bijdrage in moet en kan leveren. Daarnaast moeten we vooral met veel plezier blijven werken aan onze projecten, zodat we met dat trotse gevoel kunnen blijven rondlopen.

Reacties

Diederik Veenendaal - Summum 14 april 2017 11:57

Doet me denken aan een citaat van Herbert Hoover, Amerikaans president en ingenieur: "No doubt as years go by the people forget which engineer did it, even if they ever knew. Or some politician puts his name on it. Or they credit it to some promoter who used other people's money . . . But the engineer himself looks back at the unending stream of goodness which flows from his successes with satisfactions that few professions may know. And the verdict of his fellow professionals is all the accolade he wants." Het langste applaus dat ik ooit in de bouw heb gehoord was overigens voor een ingenieur en niet een architect; Jörg Schlaich. Bekender kan haast niet, en desondanks is zijn Wikipedia-artikel erg bondig: https://en.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6rg_Schlaich.

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren