Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Tool voor borging constructieve veiligheid BORGR gelanceerd

3 mei 2024

Op 2 mei is bij Movares de tool BORGR gelanceerd, een online tool om de constructieve veiligheid procesmatig te borgen.

Constructeurs hebben een sleutelrol bij het borgen van constructieve veiligheid, maar staan daarin niet alleen. Constructieve veiligheid is een ketenverantwoordelijkheid, zo wordt ook door de Onderzoekdraad voor Veiligheid benadrukt. BORGR is een tool die helpt bij het beheersen van die veiligheid.

De tool stelt per fase in een project relevante vragen, die met ‘beheerst’, ‘niet beheerst’ of ‘niet van toepassing’ kunnen worden beantwoord. Aan het eind van iedere fase gaat de zogenoemde fasemanager van zowel de oude als de nieuwe fase na of alle punten naar behoren zijn afgehandeld. Openstaande punten worden alsnog getackeld of ‘meegenomen’ naar de volgende fase, mits daar een duidelijke aanleiding voor is. Ten tijde van de uitvoering moeten alle seinen op ‘groen’ staan. De vragen zijn gebaseerd op een groot aantal bronnen.

Gebruikers kunnen desgewenst projectspecifieke vragen toevoegen. Het toevoegen van organisatiespecifieke vragen is nog een wens die vermoedelijk in een volgende versie zal worden geïmplementeerd.

Een breed draagvlak is in het belang van de hele keten

BORG is, na de Persoonlijke Scan en Projectteam Scan, de derde online tool van KPCV, het Kennisportaal Constructieve Veiligheid. Het initiatief van BORGR ligt bij Dura Vermeer, die zelf een Excel-tool had ontwikkeld naar aanleiding van diverse incidenten. Die tool wilde het bouwbedrijf naar een hoger plan brengen, waarop het in 2022 contact opnam met KPCV. Die omarmde het idee. Dik Spekkink ging namens KPCV als ‘product owner’ aan de slag met de ontwikkeling, samen met een taakgroep waarin Dura Vermeer, BAM, Pieters Bouwtechniek en Aboma deelnamen. Voor de daadwerkelijke ontwikkeling werd Vuurrood in de arm genomen.

Het belang van de tool werd tijdens de lancering bij Movares toegelicht door Ronald de Groot van Dura Vermeer en René Sterken van BAM. Zij zien duidelijk de toegevoegde waarde en dringen erop aan dat de tool nu ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Een breed draagvlak is in het belang van de hele keten.

Gebruik

De tool is gratis te gebruiken. Wil je ermee aan de slag dan moet je je wel vooraf aanmelden bij KPCV.

Introductiefilm met Job Dura (CEO Dura Vermeer), Joost Nelis (COO BAM Nederland), Paul Hooijschuur (partner Pieters Bouwtechniek), Jeroen Lammertse (directeur Aboma) en Dick Stoelhorst (voorzitter KPCV)

Reacties

Jacques Linssen - Aeneas Media 14 mei 2024 13:22

Beste Johan, Hij is ook geschikt voor de infra. Als je kennis wil maken met de tool kun je het beste contact opnemen met KPCV, via borgr@kpcv.nl. Zie ook https://kpcv.nl/welkom-bij-borgr/. M.vr.gr. Jacques Linssen

Johan de Jongh - Heijmans Infra 10 mei 2024 09:55

Vraag mij af in hoeverre deze tool ook geschikt is voor de Infra. Om deze vraag te kunnen beantwoorden zou ik graag kennis willen maken met deze tool.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren