Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Terugblik kennisquiz Cement en Betoniek

18 december 2023

Om het belang van kennisuitwisseling over constructies en uitvoering in beton te onderstrepen, organiseerden kennisplatformen Cement en Betoniek tijdens het Beton Event 2023 een interactieve kennisquiz. Gebaseerd op het onvolprezen petje-op-petje-af-concept van Holland Sport, ging een groep enthousiastelingen de strijd aan. Met als uiteindelijke winnaar Loes Hazenberg van Universiteit Twente.

Onder leiding van quizmaster Jacques Linssen, uitgever en vakredacteur van Cement en Betoniek, werd het publiek een aantal lastige vragen voorgeschoteld. Veel daarvan gingen over duurzaamheid, passend bij het thema van het Beton Event. Zowel vanuit constructief oogpunt als dat van de uitvoering en innovatieve materiaalontwikkelingen. 

De vragen waren bedacht door de jury, een expertpanel bestaande uit vier auteurs van de artikelenseries 'De Jonge Constructeur' in Cement en ‘Opleiding Betontechnologisch Adviseur (BTA)’ in Betoniek, te weten: Lisa van Iperen (Pieters Bouwtechniek), Geert Hoogerwaard (IMd Raadgevende Ingenieurs), Felix Leenders (Van Hattum en Blankevoort) en Frank van Gerven (Volantis). Zij lichtten het juiste antwoord telkens toe.

Alle vragen en antwoorden worden binnenkort gepubliceerd op Cement en Betoniek. Hier alvast een greep uit een aantal vragen:

  • Is de CO2-uitstoot van een m3 beton minder of meer dan een vliegreis van Rotterdam naar Berlijn en terug?
  • Heeft klimaatverandering een nadelig effect op de levensduur van betonconstructies?
  • Kan de formule voor dwarskracht uit de Eurocode worden gebruikt voor geopolymeerbeton?

 

Na een spannende strijd, werd de winnaar uitgeroepen. Onze felicitaties gaan uit naar Loes Hazenberg van Universiteit Twente, die naar huis ging met eeuwige roem, een betonnen pen en een gratis jaarabonnement op Cement en Betoniek. Alle ongeveer 30 deelnemers verdienden een welgemeend applaus voor hun enthousiasme.

De panelleden gaven desgevraagd aan dat artikelen schrijven nog best wel lastig is, maar ook leerzaam. Hoe leg je een onderwerp goed uit? Hoe breng je je boodschap goed over? Wat moet de lezer zeker weten? Ze waren het er over eens dat vakmedia van groot belang zijn voor het in stand houden van het kennisniveau binnen het vakgebied, zeker nu met alle uitdagingen waar we mee te maken hebben en gaan krijgen, ‘en route’ naar duurzaam en circulair beton.

Doe de kennisquiz!

Was je niet aanwezig tijdens het Beton Event? Geen nood, je kunt de kennisquiz nu zelf online doen. Speel mee via deze website. De winnaar ontvangt een jaar lang gratis onbeperkt toegang tot alle kennis op Cement en Betoniek en krijgt de vakbladen thuisgestuurd!

Betoniek Vakblad 10 jaar!

Direct na afloop van de kennisquiz stonden we stil bij het tienjarig jubileum van Betoniek Vakblad. Hans Kooijman is al vanaf het begin hoofdredacteur en zou daar zo maar nog eens tien jaar aan vast willen plakken. Hij nam de felicitaties en bloemen in ontvangst. De vraag ‘Hoe maakt u het?’ staat altijd centraal bij Betoniek. Oftewel, wat is er onderscheidend aan de toegepaste uitvoeringstechniek in een bepaald werk?

Betoniek Vakblad wordt net als Cement gevuld met artikelen afkomstig uit het werkveld, uit de markt. Dat was tien jaar geleden bij de start nog best even spannend. Zou er voldoende animo voor zijn? Die vraag stelt de redactie al heel lang niet meer. Er is heel veel nuttigs geschreven en nog altijd te schrijven over technologie en uitvoering in beton. Aan ideeën en aanbod geen gebrek. Betoniek Vakblad heeft zijn plek in medialandschap verworven. Daarbij gaat het overigens al sinds de start opvallend vaak over duurzaamheid. Want ja, in de betonsector valt nog veel te winnen. En ja, dat doen we sneller als we actief kennis met elkaar blijven delen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren