Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Tegenspraak - Hoofdredactioneel Cement 2021/4

Dick Hordijk - 1 juli 2021

Wie houdt er nou van tegenspraak? Waarschijnlijk vind jij het ook niet fijn als een naaste je (terecht) wijst op tekortkomingen. En toch moet je er blij mee zijn. Sterker nog, je zou misschien zelfs eens wat vaker moeten vragen wat hij of zij ergens van vindt. Feitelijk geldt voor de bouw hetzelfde. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wijst erop in zijn rapport 'Bouwen aan Constructieve Veiligheid' en noemt het 'professionele tegenspraak'.

Professionele tegenspraak is het uiten van goed onderbouwde kritiek of het plaatsen van morele vraagtekens. Nou is dat in deze moderne tijd met vluchtige en inhoudsloze uitingen op social media best een uitdaging. Maar we moeten ons daar niet door laten afleiden en samen werken aan goede professionele tegenspraak. Want ja, het gebeurt dat goede constructeurs ondanks de beste intenties soms toch fouten maken. En is het niet zo dat je vaak wordt gedreven door het halen van de planning en het beperken van kosten? Je realiseert je dan mogelijk onvoldoende wat dit kan betekenen voor de constructieve veiligheid. Ruimte voor kritiek, suggesties en signalen is er vaak niet en ook als iets knaagt aan je eigen geweten, kan het worden overstemd door andere geluiden. Nee, je kunt en mag niet ontsnappen aan de grote verantwoordelijkheid die je hebt als constructeur. En dus, zoals ik zo vaak zeg: ‘Organiseer je eigen kritiek!’.

Professionele tegenspraak vereist ook een juiste houding en goed gedrag. Zo moet de ontvanger de competentie hebben om te luisteren naar de kritiek, met de intentie die te begrijpen en er niet direct ongenuanceerd op reageren. De vraag is wanneer we zover zijn dat we een kritisch tegengeluid omarmen en elkaar kunnen en durven aanspreken op fouten of misstanden.

Ik zie een link met het artikel in dit nummer ‘Van galgenveld naar hippe woonwijk’ over de nieuwe wijk Overhoeks in Amsterdam. Als je vroeger tegensprak kwam je op het galgenveld terecht en als je tegenwoordig tegenspreekt woon je op die plek in een hippe woonwijk.

De redactie van Cement houdt van professionele tegenspraak en nodigt je daartoe van harte uit. Wij zullen de kritieken absorberen en verwerken, hetgeen ons prachtige vakblad alleen maar nog beter maakt. En ik garandeer je, je wordt niet geëxecuteerd :-).

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren