Kennisplatform over betonconstructies

Sterke groei bij kleine ingenieursbureaus

vrij 6 jul 2018

De gemiddelde omzetstijging van ingenieursbureaus is in 2017 gedaald, maar het gemiddelde winstmarge is juist gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. Arcadis blijft het grootste ingenieursbureau van Nederland, gevolgd door Fugro en Royal HaskoningDHV. Dit blijkt uit cijfers van de top 50 van ingenieursbureaus. De lijst is samengesteld door Technisch Weekblad.

De wereldwijde omzet is gemiddeld met 5% toegenomen bij ingenieursbureaus in Nederland. Vooral de kleinere ingenieursbureaus zagen hun omzet stijgen. De 25 kleinste bureaus uit de top 50 hadden een omzetstijging van gemiddeld 9%. De omzet van de drie grootste Nederlandse ingenieursbureaus Arcadis, Fugro en Royal HaskoningDHV daalt juist. In 2017 was dat 3%, 16% en 6%.

De grootste daling was te zien bij Iv-groep. De omzet daalde met 29%. De krimpende olie- en gasindustrie kan daar de oorzaak van zijn. Ongeveer de helft van de omzet van Iv-groep is afkomstig uit deze industrie.

Bij het grootste deel van de bureaus ging de omzet omhoog. Econsultancy was daarin opvallend met 32% groei. Dit bureau is actief  op de gebieden: Archeologie, ecologie, infra en geluid en omgeving. Het bedrijf steeg dit jaar met vijf plekken op de lijst.

Ook bij Inbo, Nieman Raadgevende Ingenieurs en BOOT organiserend ingenieursburo bv. steeg de wereldwijde omzet, bij allemaal met 27%.

Een aantal bedrijven staan niet genoteerd in de lijst omdat zij geen resultaten hebben aangeleverd bij de makers van de lijst. Dat geldt voor Technip Benelux, Bam Infraconsult, Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam, Kiwa Compliance en Siers Infraconsult.

ABT eindigde op de 11e plaats in de top 50, LievenseCSO op de 14e plaats. Bij beide bedrijven was een stijging te zien in omzet. ABT zette in Nederland 9% meer om dan het jaar ervoor, LievenseCSO zette 5% meer om. De omzet van Van Rossum steeg wereldwijd met 1%, dat was goed voor een 32e plek in de lijst.

Bron: Technisch weekblad

 

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren