Kennisplatform over betonconstructies

Spreiding piekmomenten in vlakke plaatvloeren
Gökhan Dilsiz

ma 3 september 2018
artikel

Een puntvormige ondersteuning van vlakke plaatvloeren resulteert in EEM-programma's vaak in piekresultaten in moment en dwarskracht. Dit komt doordat de reële afmeting van de kolom in EEM-berekeningen wordt verwaarloosd (ondersteuning wordt in een knoop aangebracht). Omdat er in de norm geen rekenregels zijn opgenomen voor het uitmiddelen van deze pieken, worden hier in de praktijk verschillende methoden voor aangehouden door constructeurs. In dit rekenvoorbeeld werken we enkele methoden uit om tot realistische resultaten te komen.

Rubriek Rekenen in de praktijk

Dit is de vierde aflevering in de Cement-rubriek ‘Rekenen in de praktijk’. In deze rubriek staat telkens één rekenopgave uit de praktijk centraal. De rubriek wordt samengesteld door een werkgroep, bestaande uit: Mustapha Attahiri (Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam), Gökhan Dilsiz (Arup), Maartje Dijk (Witteveen+Bos), Jorrit van Ingen (Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra), Jacques Linssen (redactie Cement), Bart Vosslamber (Heijmans) en Bas Wijnbeld (ABT). Een artikel wordt steeds opgesteld door één van de leden van deze werkgroep. Het wordt vervolgens gereviewd door de andere leden en door minimaal één senior adviseur binnen het bedrijf van de opsteller. Ondanks deze zorgvuldigheid, is de gepresenteerde rekenmethode de visie van een aantal individuen. Er kan nooit volledig worden gegarandeerd dat wat er is geschreven waar is.

Case

Er wordt een rekenvoorbeeld beschouwd van een puntvormig ondersteunde vlakke plaat. De plaat heeft een rechthoekige dwarsdoorsnede met b = 4500 mm,
h = 500 mm en d = 450 mm (fig. 1). De puntvormige ondersteuning is een ronde kolom met doorsnede D = 600 mm. De kolom is monoliet verbonden met de plaat. Over het gehele oppervlak van de plaat is een gelijkmatig verdeelde belasting aanwezig.

1 Geometrie plaat en kolom

2 Spreidingsbreedte conform VBC

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

Emiel Peltenburg - MSc Engineering bv 05 september 2018 08:38

Hallo Gökhan, Leuk artikel, dat mij gelijk inspireerde om het even in RFEM te controleren. RFEM, www.rfem.nl, heeft de mogelijkheid om de kolomdoorsnede automatisch te laten omzetten in een bedding, waarbij de constanten worden bepaald op basis van de randvoorwaarden en de geometrie van de kolom. Tevens wordt de stijfheid van het gedeelte van de vloer binnen de dagzijde van de kolom verhoogd met een factor 3. Het resultaat is een piekmoment van 274 kNm, nagenoeg gelijk aan de VBC-methode. Bovenstaande volautomatische methode heeft ook het grote voordeel dat je deze in zuivere plaatmodellen kunt toepassen, zonder de kolom te moeten modelleren. Als je volgend keer nog zo'n artikel hebt en je wilt het door iemand laten nalezen, dan help ik je graag.

xMet het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren