Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

‘Snel duidelijkheid nodig in regelgeving aardbevingen’

10 mei 2017

Veel constructeurs hebben er de laatste tijd een uitdaging bij gekregen: aardbevingen. Volgens Theo van Wageningen, directeur van het Groningse Ingenieursbureau Dijkhuis, levert het beoordelen van aardbevingbestendigheid heel veel extra werk op. "Een gebouw dat moet worden getoetst op aardbevingen kost ons zeker twee keer zoveel tijd," aldus Van Wageningen in een recent gepubliceerd interview in Cement. Hij constateert dat de richtlijnen uit de NPR 9998 verregaande consequenties hebben en vindt dat er snel duidelijkheid moet komen in de regelgeving. "Er is nu sprake van een ongelijk speelveld."

De eisen ten aanzien van aardbevingen die in de recent gepubliceerde NPR 9998 staan, zijn erg streng. Een groot deel van de bestaande bouw is daar niet tegen opgewassen, mede dankzij een te lage robuustheid. Van Wageningen: “Als je op bestaande gebouwen de belastingen uit de NPR 9998 loslaat, reken je echt alles kapot. Het wordt zo heel duidelijk hoe ver we eigenlijk zijn doorgeslagen met efficiënt bouwen. Het constructieve concept van rijtjeswoningen met kalkzandsteen en kanaalplaatvloeren is echt helemaal tot het minimum uitgeknepen. Ook al ga je uit van de helft van de belastingen uit de NPR, dan nog gaat het om belastingen die vijf tot tien keer zo groot zijn als de maximale windbelasting. Dan heb je het over orkaankracht 12, iets wat in Nederland eigenlijk niet voorkomt. Je kunt je afvragen of dat allemaal wel de bedoeling is.” 

Als je op bestaande gebouwen de belastingen uit de NPR 9998 loslaat, reken je echt alles kapot

Een wettelijk kader voor aardbevingbelasting is er officieel nog niet. Wel is er de NPR 9998, maar die heeft geen wettelijke status. Die wordt immers niet aangestuurd vanuit het Bouwbesluit. “Het is dus in feite vrijwillig of je je eraan wilt houden of niet. Zo is er een ongelijk speelveld ontstaan: de serieuze, goedwillende partijen worden ingehaald door snelle projectontwikkelaars. Die ontwikkelen goedkope en, wat aardbevingen betreft, ondeugdelijke gebouwen. Het gaat dan misschien wel heel ver wat er in de NPR staat, maar aan deze onduidelijke situatie moet snel een einde komen.”

Interview

Lees meer over de visie van Wageningen over aardbevingen in het interview ‘De dienstbare constructeur’, dat recent in Cement is verschenen. Daarin gaat hij ook in zijn fascinatie voor architectuur en de servicegerichtheid van constructeurs. Ook doet hij een pleidooi voor meer sloop en meer flexibiliteit in gebouwen.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren