Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Schreudersprijs 2022 voor Fietsenstalling IJboulevard

23 juni 2022

Van Hattum en Blankevoort heeft de Schreudersprijs 2022 gewonnen met project Fietsenstalling IJboulevard. De tweejaarlijkse Schreuderprijs is dé prijs van het Centrum Ondergronds Bouwen (COB) voor bijzondere prestaties op het gebied van ondergronds bouwen. Van de elf inzendingen dit jaar koos de jury voor IJboulevard, onder andere vanwege de out-of-the-box-oplossing op een complexe stedelijke locatie en de interessante nieuwe toepassing van de bestaande zinktunneltechniek.

De jury van de Schreudersprijs 2022 had een pittige klus. Na een noodzakelijk ingelast pauzejaar waarin vanwege de Corona-pandemie geen prijs is uitgereikt, was er een extra rijke oogst aan projecten uit de afgelopen drie jaar. “Hierdoor was het moeilijker om tot de selectie van genomineerden te komen en daaruit een winnaar te kiezen”, zegt de jury in het juryrapport. Daarnaast was zichtbaar dat het kennisniveau de afgelopen jaren is gestegen: “Kennis en ervaringen worden in een steeds breder palet aan toepassingen opgedaan én gedeeld. De breedte en de diversiteit van de elf inzendingen voor de Schreudersprijs 2022 zijn daarvan het bewijs. De stijgende lijn in de kennisontwikkeling is in de projecten duidelijk zichtbaar. Alle inzendingen waren van een extreem hoog niveau.”

Toch was er een duidelijke winnaar: de IJboulevard, fietsenstalling en aanvaarbescherming kwam unaniem als overall winnaar naar boven. “Zeer interessant is het concept met een nieuwe toepassing van de bestaande zinktunneltechniek”, aldus de jury over de inzending van Van Hattum en Blankevoort, VenhoevenCS architecture en gemeente Amsterdam. “Het unieke project met internationale allure levert een significante bijdrage aan de stad, waarbij van de ‘achterkant’ van het CS een kenmerkende plek en een nieuwe voorkant gemaakt is. Het resulteert op twee fronten in een verbetering van de openbare ruimte: een vrijgespeeld maaiveld door het ondergronds brengen van fietsen en de toevoeging van een panoramische wandelboulevard aan het IJ. Op een complexe stedelijk locatie is een out-of-the-box-oplossing ontwikkeld, die rekening houdt met de aanwezigheid van de Noord/Zuidlijn-tunnel en tevens een aanvaarbescherming vormt. Het bouwen over de Noord/Zuidlijn is een kunststukje.”

Bron: Van Hattum en Blankevoort

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren