Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Schijnveiligheid

Blog Willem van Dijk, Heijmans

Als je vandaag de dag op internet zoekt naar de definitie van 'schijnveiligheid' kom je vooral uit op discussies over de zin en onzin van mondkapjes. Wetenschappers melden dat een mondkapje je niet beschermt tegen een virus. 

Het dragen van een mondkapje werd lange tijd een schijnveiligheid genoemd. Waarom moesten we vanaf 1 december 2020 dan toch allemaal verplicht in openbare ruimtes mondkapjes dragen? Het RIVM stelde: “Als iedereen zich aan de basisregels houdt, is het niet nodig om een mondkapje te dragen. Dus houd afstand, blijf thuis bij klachten, laat je testen, vermijd drukte en houd je aan de hygiënemaatregelen”. Simpel, het gaat dus om eigenaarschap!

Maar dat het dragen van een mondkapje zin heeft, is bewezen in Cuba, waar inmiddels sinds maart 2020 een mondkapjesplicht geldt met torenhoge boetes bij overtreding, zeker in vergelijking met wat men daar verdient. Cuba heeft 7.500 coronabesmettingen tot nu toe, en dat bij een inwonersaantal van 12 miljoen. Aan het einde van 2020 hadden we in Nederland 7.500 besmettingen per dag. Kortom, handhaven is ook een middel!   

In mijn blogs probeer ik altijd wel iets creatiefs te verwerken of te benoemen gekoppeld aan het thema. Nou ik heb hem weer gevonden hoor! Het woord schijnheiligheid is in één oogopslag gelijkwaardig aan de titel van deze blog: slechts één letter verschil. En er bestaat ook een confronterende koppeling.

In Nederland woekert al een tijdje het virus constructieve veiligheid

In Nederland woekert al een tijdje het virus constructieve veiligheid. Ja, ik noem het een virus. Het is wetenschappelijk nog niet aangetoond dat het besmettelijk is, maar de negatieve kant van constructieve veiligheid heeft wel te maken met kopieergedrag. Maar zitten we in de discussie over constructieve veiligheid wel op het goede spoor? De bureaucratie viert hoogtij; we blijven maar zoeken naar oplossingen in vormen van clausules en het opsplitsen van rollen. Wat nog schrijnender is: er zijn stromen die nog steeds vasthouden aan de ontkoppeling van een ontwerpend en coördinerend constructeur, waarbij argumenten over tafel gaan als belangenverstrengeling, objectiviteit en capaciteit om het niet in één hand te houden.

Het lijkt op symptoombestrijding. Men wil de klachten bestrijden, zonder hierbij de oorzaak van die klachten weg te nemen of te onderzoeken. Ik ga de woorden niet in mijn mond nemen, maar denk aan de synoniemen van het eerder genoemde woord gelijkend aan de huidige titel.

In mijn wereld is er geen ruimte voor verschillende rollen, er kan sprake zijn van een bepaalde mate van deskundigheid tijdens het bouwproces. We herkennen en erkennen de rollen, ik verenig ze binnen onze werkomgeving in één organisatie die aan het hoofd staat van het constructieve ontwerp- en uitwerkingsproces. Voor andere opties is geen ruimte en we gaan dit ook handhaven. Op deze wijze nemen we het voortouw en rekenen we op een constructieve samenwerking!

Als we oprecht samenwerken, elkaar respecteren en professioneel tegenspreken dan zal er sprake zijn van een constructieve veilige leefomgeving. In die maatschappij en/of werkomgeving is geen plek voor schijn(v/h)eiligheid!

Reacties

Ike van Rossum - Visser & Smitbouw 12 maart 2021 19:02

Als coördinerend constructeur bij visser en smitbouw toetsen wij tevens de constructieve stukken voordat deze naar de ontwerpend constructeur gaan. Wij als aannemer voelen ons verantwoordelijk voor de berekeningen en tekeningen die onze onderaannemer aanleveren. Hiervoor hebben wij een eigen kwaliteitsstandaard. Tevens zijn wij een aannemer, waarbij de coördinerend constructeur op de bouw aanwezig is. (net als vroeger). Aangezien we als coördinerend constructeur de stukken goed kennen inclusief de onderlinge samenhang, waarborgen we dit op de bouwplaats en signaleren we eenvoudig afwijkingen. Zie onderstaande link over de perfecte samenwerking van ons met de adviseurs van Royal HaskoningDHV. https://slagkracht.visserensmitbouw.nl/1-3/gezamenlijk-komen-tot-de-efficientste-en-veiligste-oplossing/

Cees Kleinman - Ircskci B.V. 19 februari 2021 16:41

Helemaal eens met Willem; weg met die opdeling in constructeurssoorten. De ontwerpend constructeur, de coördinerend constructeur en dan ook nog eens de engineeringscoördinator en straks de kwaliteitsborger. Eén hoofdconstructeur en die regelt het. Cees Kleinman

Erik van Bemmel - Van Bemmel Advies bouwconstructies 18 februari 2021 20:09

Begrijp ook nog steeds niet wat er mis is met een (ouderwetse?) hoofdconstructeur. Wij construeren welliswaar niet van die enorme bouwwerken maar fungeren immer als hoofdconstructeur. Elk constructief onderdeel (van derden) controleren we en als we in de ontwerpfase iets niet of lastig uitvoerbaars hebben ontworpen losse we het op. Wat is er mis met deze werkfase en waarom kan dat niet meer bij grote werken?

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren