Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Gebouwen en infrastructuur uit een app store?

woe 28 okt 2020

Al jaren wordt er over gebouwen en infrastructuur uit app stores gesproken. Sinds de introductie van de app store van onder andere Apple vragen verschillende betrokkenen in de bouw zich af of bouwwerken op deze wijze tot stand kunnen komen. Meerdere keren is het ook aangekondigd, maar vervolgens meestal weer mislukt. Of de app store blijft beperkt tot mooie visualisaties maar weinig bouwbare techniek. Met Packhunt.io komt hier verandering in. Het platform maakt het mogelijk gebouwen en infrastructuur op compleet digitale wijze tot stand te brengen: van de vroegste fase van initiatief en ontwikkeling tot productie, assemblage en realisatie op de bouwplaats. En ook aan de levenscyclus en hergebruik van het bouwwerk is gedacht.

- Gesponsord artikel - 

Bouwwerken uit de app store: wat betekent dit eigenlijk?

Bouwwerken, of dit nu gebouwen of infrastructurele werken zijn, kunnen digitaal worden samengesteld uit kleine stukjes digitale kennis (digitale bouwstenen). In een app store kunnen bedrijven (en individuen) deze stukjes kennis aanbieden aan anderen die deze kennis nodig hebben. Dit kunnen objecten (producten) zijn, maar ook digitale diensten (automatiseringen) zoals berekeningen, tekeningen en rapportages.

In een app store kunnen stukjes kennis (digitale bouwstenen), zoals producten en digitale diensten worden aangeboden

Was dit niet de visie van BIM?

Bijna iedereen kent BIM (Building Information Modelling) tegenwoordig. Met BIM is het mogelijk complete bouwwerken in drie dimensies (3D) en met rijke informatie vast te leggen zodat er beter kan worden gecoördineerd gebouwd: minder fouten, minder faalkosten. De bouw heeft hier recent al grote winst mee behaald. Het grote voordeel van BIM is de rijkdom aan informatie: alle onderdelen kunnen tot in hoog detail worden weergegeven en gecoördineerd. Vaak direct vanaf de producten van de leverancier.
Nadeel is echter dat BIM erg statisch en daarmee bewerkelijk is, want het is eigenlijk de volgende generatie van digitaal tekenen: in plaats van het tekenen van geometrie (lijnen, etc) worden nu objecten gemodelleerd door deze met de hand samen te stellen.
Tweede nadeel is dat BIM zelf geen intelligentie bevat om tot een foutloos bouwwerk te komen. Er kan alleen worden gecontroleerd of alle bouwstenen geen conflicten (clashes) met elkaar bevatten. Maar voldoet het gebouw ook aan het Bouwbesluit?
Derde nadeel is dat in BIM de ontwerpkennis moeilijk uit te drukken is in de individuele objecten en daardoor verloren gaat of nooit digitaal wordt gemaakt. Een voorbeeld: een betonnen vloer wordt wel gemodelleerd in 3D met alle afmetingen, materiaaleigenschappen etc., maar waarom er C35/45 gekozen is en waarom hij 500 mm dik is blijft buiten het model.
De oplossing van Packhunt.io: maak de digitale bouwstenen niet statisch of alleen dragers van data, maar maak ze dynamisch en beschrijf expliciet de logica van de bouwsteen doormiddel van parametrisch ontwerp.

Met Packhunt.io zijn de digitale bouwstenen niet statisch maar dynamisch

Parametrisch ontwerpen is de toekomst

Parametrisch ontwerpen bestaat al ongeveer 20 jaar. Met behulp van parameters en digitale bouwsystemen kan de gebruiker zelf logica samenstellen die bij elke wijziging van de parameters wordt afgespeeld.
Klinkt dit bekend? Dit gebeurt namelijk ook in Excel: je kunt zelf formules maken in een rekenblad en elke keer als je een invoerwaarde in een cel verandert, dan rekent Excel automatisch het hele rekenblad door. Zo werkt parametrische ontwerpsoftware in feite ook, maar die software kan dat met meer dan alleen getallen en numerieke formules. Deze software is in staat geometrie te bewerken en complete objecten met al hun logica in bouwstenen te verpakken. Bekende voorbeelden van parametrische softwarepakketten die in opkomst zijn in de bouw zijn Grasshopper en Dynamo.
Echter, deze pakketten zijn te beperkt in rekenkracht om bouwwerken op het niveau van BIM met complete details en alle productlogica van de leverancier te bevatten.
Het Packhunt.io platform heeft dit probleem opgelost: Packhunt.io is de enige cloud-native software in de wereld die de gebruiker in staat stelt om met de rekenkracht van de cloud dergelijke grote en complexe modellen (bestaande uit submodellen) op te lossen.

Degene die de kennis beschikbaar stelt, stelt niet de logica zelf beschikbaar, maar het gebruik van de logica

Het geheim van de smid

Maar waarom zou een leverancier zijn kennis over zijn producten beschikbaar stellen? Of waarom zou een ingenieursbureau een constructieve berekening zo maar aan anderen geven? Dan kan deze kennis toch eenvoudig worden gekopieerd?
Hier zit precies de crux van Packhunt.io: degene die de kennis beschikbaar stelt, stelt niet de logica zelf beschikbaar, maar het gebruik van de logica. Dit betekent dat de kennis in de bouwsteen beschermd is, maar anderen (tegen betaling) gebruik kunnen maken van de kennis. Net zoals in een app store.

Voor iedereen: visueel programmeren of programmeren in C#, VB of Python

Packhunt.io is voor iedereen. Dit betekent dat het platform zich richt op de individuele architect, ingenieur, adviseur of leverancier die misschien geen kennis heeft van programmeren, maar ook mensen die dieper de wereld van programmeren in willen duiken. Voor iedereen is er wat wils.
Iedereen kan een spreadsheet maken in Excel. Parametrisch ontwerpen in Grasshopper is bijna net zo eenvoudig om te leren en te gebruiken. Dit is de basis van Packhunt.io waarin iedereen zonder al te veel moeite kan beginnen en heel ver kan komen.
Maar steeds meer mensen willen ook graag programmeren: Packhunt.io biedt ook mogelijkheden om bouwstenen in programmeertalen zoals C#, VB of Python te maken.

Voor iedereen: niemand uitsluiten

Het bijzondere aan dit verhaal is wellicht dat Packhunt.io een open platform is dat geen enkele samenwerking uitsluit, ook niet met andere softwaremakers of andere software platformen: bijvoorbeeld Trimble (Tekla), Construsoft, McNeel (Rhino3D/Grasshopper), Matrix en Nemetschek (SCIA) zijn partners.
Iedereen mag aansluiten: dit is ook nodig want gebouwen worden nu eenmaal niet door een enkele leverancier gemaakt, het zijn altijd samenwerkende ketens.

Voor iedereen: DIY - Do It Yourself

En nog iets bijzonders: Packhunt.io streeft ernaar dat iedereen dit zelf doet en hierbij wordt geholpen als dat nodig is. Als we onze industrie willen veranderen naar een digitale industrie, dan is het belangrijk dat iedereen met zijn of haar kennis een plaats krijgt en mee kan doen. De ultieme manier om dit te doen is als iedereen beheerder wordt van zijn of haar eigen kennis.

Theorie of praktijk?

Dit klinkt allemaal haast te mooi om waar te zijn: is dit nu nog theorie of praktijk? De website van Packhunt.io laat zien dat dit verder gaat dan theorie: er zijn steeds meer bedrijven die kennis en producten leveren op het platform. Zoveel dat het ondertussen mogelijk is om complete gebouwen met het platform te genereren en ook infrastructuur behoort al tot de mogelijkheden. Er zijn ingenieursbureaus, adviseurs, leveranciers, aannemers en ontwikkelaars aangesloten die hun diensten aanbieden.

Alleen voor de grote jongens?

“Dat is vast alleen voor de grote jongens weggelegd: investeren in IT-systemen”. Niets is minder waar. Kijk maar eens naar het voorbeeld van De Aanbouw Expert. Dit bedrijf – dat van oorsprong bestaat uit timmerlieden – is met het platform uitgebouwd tot een middelgrote leverancier van aanbouwen en andersoortige verbouwingen. Stap voor stap hebben zij hun visie op digitale technologie met kleine investeringen omgezet in een succesvolle werkelijkheid.

White Lioness technologies

Het bedrijf achter Packhunt.io is een bijzonder verhaal: een tech-startup waar meer dan 50% van de werknemers vrouw is en een andere culturele achtergrond dan de Nederlandse heeft: White Lioness is inclusiviteit. Niet alleen voor werknemers, maar in haar hele benadering: White Lioness sluit niemand uit en wil met iedereen samenwerken. Dit uit zich in het genoemde open karakter van het platform.
White Lioness technologies is opgericht door Jeroen Coenders en Anke Rolvink. In het verleden hebben zij de eerste afdeling op het gebied van Computational Design bij Arup in Amsterdam opgericht, waar onder andere de hoogste tv-toren in de wereld is genereerd en ook allerlei software voor het ontwerp van station Arnhem is ontwikkeld. Het team van White Lioness is al meer dan 20 jaar betrokken bij parametrische ontwerpsoftware.

Heeft dit artikel uw interesse gewekt?

Als u ook producten of diensten wilt aanbieden via Packhunt.io, neem dan contact op via www.packhunt.io voor meer informatie of meld u aan via het contactformulier voor de nieuwsbrief.
Begin november 2020 organiseert White Lioness technologies, de makers van Packhunt.io, ook een cursus parametrisch ontwerpen voor de bouw via PAOTM waar u de basis van parametrisch ontwerp met Grasshopper kunt leren. Er zijn nog enkele plaatsen voor deze cursus beschikbaar.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren