Kennisplatform over betonconstructies

Oplevering Naturalis in zicht

woe 17 apr 2019

De afronding van de nieuwbouw van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden nadert. Het project belooft een monument van de toekomst te worden. Ontworpen met behulp van parametrisch modellen, sieren complex gevormde betonnen gevelelementen het gebouw. Vanaf medio 2019 zijn bezoekers welkom in het nieuwe museum.


Het Naturalis Biodiversity Center is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden. Door de fusie van museum Naturalis met drie universitaire instituten (het Zoölogisch Museum Amsterdam en de vestigingen van het Nationaal Herbarium Nederland in Leiden en Wageningen) is de huidige locatie te klein geworden. In Naturalis huisvest straks een museum, laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, kantoorruimte en de volledige natuurhistorische collectie van 42 miljoen objecten onder één dak.

In totaal omvat het project circa 38.000 m2. Hiervan betreft circa 18.000 m2 renovatie van het bestaande gebouw. Daarnaast realiseert Naturalis 17.000 m2 nieuwbouw voor het museum en een nieuw laboratoriumgebouw van circa 3.000 m2. Het ontwerpteam bestaat uit Neutelings Riedijk Architecten, Aronsohn, Huisman en Van Muijen (installaties) en DGMR (bouwfysica). ABT is vanaf het definitief ontwerp verantwoordelijk voor de bouwkundige planuitwerking van het project. Constructeur van de gevel van het museum is Lievense.

Natuurlijk en duurzaam

De ‘vernieuwbouw’ wordt uitgevoerd in materialen die op natuurlijke wijze verouderen. Er wordt gebruik gemaakt van natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. Het ontwerp refereert aan de dieren- en plantenwereld. Zo worden de gevels en het plafond van de hal opgebouwd uit driedimensionale elementen die samen een bladerpatroon vormen.

De blikvanger van het Naturalis Biodiversity Center is de glaskroonconstructie. De constructie wordt net als de gevels en het interieur van het museum gerealiseerd in duurzame materialen. Ook bij de toe te passen installaties is gekeken naar duurzaamheid.

Complex gevormde betonnen gevelelementen

Bij het de ontwerp van de nieuwbouw zijn parametrisch modellen ingezet om de vorm van de complex gevormde betonnen gevelelementen te genereren. Door gebruik te maken van een parametrische opzet konden eenvoudig meerdere ontwerpvarianten verkend worden. Door het parametrische model direct te combineren met virtual reality konden alternatieven op werkelijke schaal en in de context van het gehele gebouw worden beleefd en direct ‘live’ aangepast worden.

Binnenkort meer lezen in Cement

Over het constructief ontwerp van het Naturalis Biodiversity Center volgt binnenkort een artikel in Cement.

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren