Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

'Onlyne' of print? - Hoofdredactioneel Cement 2020/6

Dick Hordijk - 24 september 2020

Een regelmatig terugkerende discussie bij Cement is de vraag of de geprinte versie nog wel van deze tijd is. Er zijn voorstanders van 'online only' (onlyne ????), maar tot mijn grote genoegen vinden constructeurs (ook de jongere) nog steeds een geprinte versie op de mat fijn.

Door de coronamaatregelen was de laatste tijd bijna de gehele maatschappij online only. Het geeft de toch al oprukkende digitale wereld nog eens een extra impuls. In ons vakgebied is digitalisering al geruimere tijd gaande. Maar de ontwikkelingen rond 3D-geprint beton geven daaraan een extra dimensie. Reden gevoeg voor een RILEM-congres Digital Concrete 2020, dat in juli heeft plaatsgevonden en was georganiseerd door de TU Eindhoven. Het is absoluut bewonderenswaardig hoe het ze in no-time is gelukt, vanwege corona, het congres zelf ook te digitaliseren tot een zeer geslaagd online event.

Met genoegen presenteren we jullie, met een aantal artikelen gebaseerd op gepresenteerde papers, een inkijkje in het congres en de laatste ontwikkelingen op het gebied van 3D-geprint beton. Vaak wordt de duurzaamheid van deze techniek benadrukt, omdat materiaal geprint kan worden alleen daar waar dat nodig is. Het optimaliseren van het topologische ontwerp speelt daarin een rol. Zie bijvoorbeeld het onderzoek naar de optimalisatie van een Japanse voetgangersbrug. Maar anderzijds bevat het beton relatief veel cement, hetgeen een focus geeft op alternatieve bindmiddelen. Veel onderzoek is gericht op de optimalisatie van de betoneigenschappen in de belangrijke verwerkingsfase, het printen, maar ook de eigenschappen in de verharde fase en de thermische eigenschappen krijgen aandacht. Wapenen bij 3D-geprint beton is nog een grote uitdaging.

Zijn we op weg naar print only betonconstructies? Ik denk het niet. Maar het is absoluut zinvol de nieuwe mogelijkheden die het biedt te benutten en printen van betonconstructies zal zeker in belang toenemen. En wordt het vergaderen en samenwerken ‘onlyne’? Ik kan het me niet indenken en hoop het niet!

Dick Hordijk

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren