Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Ongewapende betonwanden

Rekenen in de praktijk (22) Lonneke van Haalen - 14 juli 2023

Waar in het verleden diverse constructies nog wel eens geheel of deels ongewapend werden uitgevoerd, gebeurt dat in de huidige gebouwen veel minder. Een belangrijke oorzaak wordt gevormd door toegenomen robuustheidseisen. Toch zijn er veel situaties waar ongewapende betonconstructies goed kunnen worden toegepast. Zeker voor elementen die in hoofdzaak belast zijn op druk, zoals wanden (NEN-EN 1992-1-1, art. 12.1(2)). Groot voordeel van ongewapend beton is dat wapening wordt bespaard, en dat levert een lagere milieu-impact op. Bovendien kunnen ongewapende wanden makkelijker worden gesloopt, wat vanuit het kader van recycling voordelen biedt.

Case

Deze case richt zich op de toetsing van een ongewapende betonnen tussenwand, onder een vloerveld met gelijke overspanningen.

Uitgangspunten

wanddikte
280 mm
wandhoogte
3000 mm
betonsterkteklasse
C30/37
milieuklasse
XC1

In een rekenvoorbeeld wordt de capaciteit van een ongewapende betonwand uitgewerkt en de potentiële milieuwinst bepaald. Er wordt een tussenwand beschouwd in een woongebouw met een stramienmaat van 7,2 m en tien bouwlagen. De tussenwand heeft een dikte van 280 mm en een hoogte van 3000 mm. De wand bevindt zich onder een vloerveld met gelijkmatige overspanningen en bij de bepaling van e0 wordt uitgegaan van een ideale tussenwand.

Voor het moment in de wand wordt aangehouden M0Ed = 10 kNm (conservatieve aanname voor ideale tussenwand) en voor de normaalkracht in de onderste wand NEd = 1250 kN en in een hoger gelegen wand NEd = 150 kN.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren