Kennisplatform over betonconstructies

Onderzoeksplicht breedplaatvloeren definitief

woe 29 apr 2020

De onderzoeksplicht met betrekking tot breedplaatvloeren is gepubliceerd in de Staatscourant. Daarmee hebben eigenaren nu definitief de verplichting om van een deel van de gebouwen met breedplaatvloeren te onderzoeken of ze voldoende veilig zijn.

Op 24 april werd een wijziging van de Regeling Bouwbesluit 2012 gepubliceerd in de Staatscourant, waarmee de onderzoeksplicht voor gebouwen in gevolgklasse 3 (CC3) uitgevoerd met breedplaatvloeren definitief is. Het betreft utiliteitsgebouwen hoger dan 70 m en gebouwen met minder zelfredzame personen. Voor woongebouwen geldt de verplichting niet.
De gebouwen moeten vóór 1 april 2021 zijn beoordeeld op basis van het in mei 2019 door BZK gepubliceerde stappenplan.

Geen koerswijziging

Eerder dit jaar ontstond enige discussie over een mogelijke koerswijziging in het breedplatendossier. Daar is dus geen sprake van. Lees meer hierover in het bericht ‘Geen wijziging in onderzoeksplicht breedplaatvloeren’.

Meer informatie

Lees voor meer informatie de officiële bekendmaking van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Reacties

Rob Cornelis - Hakron Nunspeet B.V. 01 mei 2020 08:34

Beetje vreemd, dat dit nu vrijwel samenvalt met de publicatie over de resultaten van proefbelastingen op verdiepingsvloeren met bollenplaatvloeren in Hardinxveld-Giessendam. Daarin wordt zelfs gesuggereerd dat het onderzoek naar de instorting van de parkeergarage in Eindhoven wellicht zou moeten worden heropend! De proeven tonen volgens mij aan (in elk geval voor dàt type vloeren) dat die vloeren ruimschoots aan de veiligheidseisen voldoen! Dat feit zou bij veel gebouwen de onderzoeksplicht overbodig maken en veel kosten besparen! Hoe is dit met elkaar te rijmen?

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren