Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Niet-lineaire analyse breedplaatvloeren

Voegdetail en versterkingsmethoden geanalyseerd met niet-lineair FEM-model (1) Han Schijffelen, Kris Riemens, Mark Verbaten - 4 februari 2019

Uit experimenteel onderzoek na de instorting van de parkeergarage bij Eindhoven Airport bleek dat de capaciteit van het voegdetail van de breedplaatvloeren veel lager was dan oorspronkelijk voorzien. Het gedrag van de vloeren is in een fysisch niet-lineair volumemodel nagebootst. Hiermee werd een vergelijkbaar beeld gevonden.

- Han Schijffelen heeft dit artikel namens VNconstructeurs gereviewd -

Niet-lineair-model versterkingsmethoden

Voor de niet-lineaire analyse van het voegdetail is een basismodel gebruikt dat is opgezet om een eerder uitgevoerd experimenteel onderzoek op de TU Eindhoven na te bootsen. Dat model wordt in dit artikel beschreven. Twee mogelijke versterkingsmethoden, te weten gelijmde CFRP-lamellen en bolankers, zijn ook geanalyseerd met dit model. Hierover zijn elders in dit nummer twee andere artikelen gepubliceerd: ‘Versterken met CFRP-lamellen’ en ‘Versterken met bolankers’. Samen vormen deze artikelen een drieluik.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

S.G.A Mandungu - Byldis prefabbeton B.V. 12 februari 2019 12:18

De aangebrachte last geeft een drukspanning in de doorsnede. Door spreiding van de last komt in deze opstelling drukspanning in de richting haaks op de koppelstaven. Dit zal mijn inziens leiden tot opsluiting door dwarsdruk en invloed hebben op de verankering (alpha 5 EC2) en daarmee capaciteit van de doorsnede. (Hoe) Is met dit effect rekening gehouden in de interpretatie van de resultaten?

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren