Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Maatschappelijk verantwoord

Zouden mensen in andere beroepsgroepen dit nu ook doen? Rijden bankdirecteuren of belastingambtenaren na werktijd ook het halve land af om met elkaar over nieuwe regelgeving te discussiëren? Of om van elkaar te leren? Of om over de invloed van hun werkzaamheden op het milieu te praten? Ik weet het niet. Constructeurs doen dat in ieder geval wel. En met hen veel architecten en andere adviseurs uit de bouwwereld.

Vorige week dinsdag was ik op een gezamenlijke avondbijeenkomst van Stufib en Stutech, studieverenigingen voor ontwerp en technologie van betonconstructies. De opkomst op deze avond was groot. Zeker 80 belangstellenden hadden na werktijd nog de reis naar Den Bosch ondernomen om de presentatie van een nieuw studierapport over construeren in beton bij te wonen. Het rapport was samengesteld door een twintigtal leden, constructeurs en betontechnologen. Zoiets gebeurt op geheel vrijwillige basis, waarbij verschillende experts kennis en ervaring bundelen en een vakinhoudelijk onderwerp bestuderen. Het is bijzonder dat concurrenten in het vakgebied zo met elkaar hun kennis delen of nieuwe kennis ontwikkelen.

Deze studie betrof de effecten op het milieu van verschillende typen betonconstructies. Want dergelijke studies gaan echt niet alleen over moeilijke sommen of ingewikkelde mechanicaproblemen. Meer en meer worden maatschappelijke vraagstukken of de invloed van constructies op het milieu bestudeerd. De constructeur is maatschappelijk bewogen, en voelt zich verantwoordelijk voor de invloed van zijn handelen op het milieu. Samen met andere ingenieurs speelt hij een belangrijke rol bij de ontwikkeling van onze leefomgeving. Daarbij zoekt hij naar slimme en veilige oplossingen, waarbij economie en milieu niet vergeten worden. En hij is zo enthousiast over zijn vak dat hij hier 's avonds nog met collega's over discussieert.

Dus als u een volgende keer een constructeur wilt contracteren, denk dan niet alleen aan hem als 'rekenaar'.

ir. Johan Galjaard

Voorzitter VNconstructeurs

Verwante berichten

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren