Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Onderhoud

Diemen, Den Haag, Rotterdam, Heerlen. Zo maar een paar plaatsen die de afgelopen maanden in het nieuws waren met een gasexplosie in een woning. In alle gevallen was er grote schade aan het gebouw. Een groot aantal woningen moest ontruimd worden. In enkele gevallen waren er zelfs slachtoffers te betreuren. Soms was er sprake van opzet, maar in andere gevallen was er sprake van achterstallig onderhoud. En dat laatste, daar wil ik graag nog een keer uw aandacht voor.

Het is al weer ruim vier jaar geleden dat in Leeuwarden een balkonplaat naar beneden viel omdat de wapening was doorgeroest. Dat leidde toen tot een hoop commotie. Er kwamen de nodige onderzoeken, er kwam een richtlijn van het ministerie en het Platform Constructieve Veiligheid nam het initiatief tot het schrijven van een onderzoeksprotocol voor deze galerijvloeren. Gelukkig namen veel gebouweigenaren de kwestie serieus en lieten hun flatgebouwen uit de vijftiger en zestiger jaren controleren. En daarna werd het weer stil.

Net zoals dat bij alle voorgaande veelvoorkomende schades het geval geweest was. Denkt u maar aan de door wateraccumulatie ingestorte platte daken, of aan de doorgeroeste spouwankers waardoor hele metselwerkgevels naar beneden vielen. Iedere keer werd er een korte actie opgetuigd, er werden de nodige onderzoeken gedaan, de bijbehorende versterkingen werden uitgevoerd en daarna werd het weer stil. Tot de volgende calamiteit.

Maar net zoals het verfwerk, de liftconstructie of de toestand van de gasleidingen, moet ook de kwaliteit van de draagconstructie op risicovolle punten regelmatig gecontroleerd worden. Ook hier is preventief onderhoud nodig. Alleen zien we dat meestal niet zo goed. Daar waar de overheid steeds minder een controlerende taak heeft en de gebouweigenaar zijn eigen verantwoording moet nemen voor de veiligheid van zijn gebouw is een goede en regelmatige controle onmisbaar. Misschien moet de politiek toch maar wennen aan de gedachte van een APK voor gebouwen.

ir. Johan Galjaard

VNconstructeurs

Verwante berichten

werkt dit

Vul de enquette in!

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren