Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Breedplaatvloeren versterkt met lijmwapening van S&P

do 7 nov 2019

Doordat breedplaatvloeren niet altijd de capaciteit hebben waarvan in het ontwerp is uitgegaan ? zo is gebleken na onderzoek naar de oorzaak van de instorting van de parkeergarage bij Eindhoven Airport ? moeten diverse breedplaatvloeren worden versterkt. Een van de oplossingen is toepassing van koolstofwapening, gelijmd op de onderzijde van de vloer.

- Gesponsord bericht - 
 


Goed voorbeeld van koolstofwapening is S&P C-Laminate LM in combinatie met S&P Resin 220HP epoxylijm. Deze oplossing wordt al 25 jaar succesvol toegepast bij versterkingsmaatregelen van betonconstructies in de breedste zin van het woord. Van sparingen, vides, overspanningen tot en met bestaande kunstwerken met wapeningscorrosie. De koolstofwapening wordt ook toegepast bij herstelmaatregelen van uitkragende balkons, galerijen en versterkingen van metselwerk in aardbevingsgebieden.

Toepassing bij breedplaatvloeren

Het zogenoemde S&P Breedplaatvloer Koppelwapening Systeem is uitvoerig onderzocht en beproefd op de TU Eindhoven (TU/e). Hierbij zijn proefstukken toegepast die identiek zijn vormgegeven en gedimensioneerd aan de platen van het incident bij de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Hierbij is ook, in samenwerking met enkele gerenommeerde partijen, een rekenmodel ontwikkeld.
Uitgangspunt bij het onderzoek aan de TU/e was het bezwijkmechanisme dat oorzaak was van de instorting van de platen in de parkeergarage in Eindhoven. In het onderzoek naar de versterkingsmethode met koolstofwapening is onderzocht of:

  • het verlijmen van een externe koolstoflamel een versterkingsmaatregel zou kunnen zijn;
  • de belastingen die conform de rekenmodellen worden gehaald, overeenkomen met de daadwerkelijk bezwijkbelastingen tijdens de proef.

Er zijn diverse proeven uitgevoerd met verschillende hoeveelheden koolstoflamellen. Daarnaast zijn platen voorbelast waarbij een initiële onthechting tussen schil en druklaag is aangebracht om al aanwezige delaminatie te simuleren.
De conclusie van al deze onderzoeken is dat de versterkingsmaatregel uitstekend functioneert en de uiteindelijke bezwijkbelastingen tijdens deze testen volledig overeenkomen met de computermodellen.

Uitvoering

Voordeel van het systeem is, naast de beproefde constructieve veiligheid, de geringe impact op de omgeving en de beperkte overlast. Er bestaat geen risico op het doorboren van de bestaande wapening, betonkernactivering of leidingen. Het is een stofvrij systeem met zeer beperkte of zelfs geen geluidhinder. Daardoor het is aan te brengen in gebouwen terwijl die in gebruik zijn. Het systeem is bovendien licht van gewicht en eenvoudig aan te brengen.

Brandwerend beschermen

Het brandwerend beschermen van de koolstoflijmwapening is in de meeste gevallen niet noodzakelijk. Wanneer toch brandvertraging noodzakelijk is, heeft S&P een standaardoplossing beschikbaar voor 30, 60, 90 en 120 min. brandwerendheidsduur.

Bij het toepassen van het systeem biedt S& volledige technische ondersteuning. Diverse referenties zijn beschikbaar.

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren