Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Hergebruik prefab liggers maakt viaducten circulair

do 31 maa 2022

Via de Strategic Business Innovation Research (SBIR)-uitvraag voor Circulaire viaducten heeft Rijkswaterstaat vorig jaar drie consortia geselecteerd. Eén van de geselecteerden is het consortium Liggers2.0, bestaande uit Royal HaskoningDHV, Dura Vermeer Urban Miner, Vlasman Beton- en sloopwerken en Haitsma Prefab Beton. De onafhankelijke kwaliteitscontrole voor dit consortium wordt verzorgd door SGS Intron. Combinatie Liggers2.0 heeft inmiddels de prototypefase (2a) van de SBIR-uitvraag doorlopen en is nu bezig met het realiseren van de pilot (fase 2b). In twee volgende nummers van Cement wordt uitgebreid aandacht besteed aan de technische aspecten van deze innovatie.

Haalbaarheidsonderzoek

Tijdens het haalbaarheidsonderzoek (fase 1) van de SBIR-uitvraag heeft combinatie Liggers2.0 in samenwerking met combinatie IXAS Gaasperdammerweg reeds enkele liggers uit het voormalige viaduct Kromwijkdreef in de A9 geoogst. In plaats van het vergruizen van de 40 jaar oude omgekeerde T-liggers met druklaag, zijn deze met een kraan uitgenomen en getransporteerd naar een tijdelijke opslaglocatie in Almere. Vorig najaar zijn deze liggers in de opslag aangepast en geschikt gemaakt voor hun tweede leven.

Prototype en pilotfase

Tijdens de prototypefase (2a) is een methode ontwikkeld om de druklaag te verwijderen met behoud van de aansluitwapening, waarbij alleen kosmetische schade ontstaat. Ook is onderzocht en vervolgens in de praktijk aangetoond, dat liggers in te korten zijn tot circa 80% van hun originele lengte. Hierbij is het eveneens mogelijk de kruisingshoek aan te passen, zoals gewenst is voor de nieuwe toepassing.
In dit stadium zijn van het viaduct over de Europaweg in de A7 Zuidelijke Ringweg Groningen in samenwerking met Aanpak Ring Zuid en combinatie Herepoort nog eens 26 liggers geoogst.
Een deel van deze liggers blijft in de provincie Groningen voor een tijdelijke brug in Appingedam. Deze liggers zijn ook daarvoor geschikt gemaakt en zijn inmiddels ook geplaatst. De andere liggers zijn naar een tijdelijk opslagterrein in Apeldoorn getransporteerd. Deze liggers zullen binnenkort geschikt gemaakt worden voor toepassing in een nieuw viaduct van Rijkswaterstaat over een Rijksweg. Na plaatsing is de pilotfase voor deze combinatie (als eerste van de drie geselecteerde partijen) afgerond en is TRL (Technology Readiness Level)-niveau 8 behaald. Combinatie Liggers2.0 is samen met Rijkswaterstaat op weg om ook de laatste stap te zetten, zodat een gevalideerde oplossing beschikbaar komt voor toepassing in het areaal van Rijkswaterstaat en andere overheden. Een grote stap naar duurzaam hergebruik van liggers.

Wilt u meer weten? Lees dan het artikel ‘Hergebruik prefab liggers maakt viaducten circulair’, van Rob Vergoossen.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren