Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Let's get digital

De digitalisering begint een structureel effect te hebben op hoe er in de bouwsector wordt ontworpen, aanbesteed en gebouwd. Het ontwerp kan tegenwoordig parametrisch worden opgezet. Werk binnenhalen en uitvoeren kan vanuit elke locatie door aanbestedingsplatforms op het internet. De productie in de bouwsector kan binnenkort door gebruik te maken van digitale fabricage. Je hoeft niet meer naar de bouwplaats, want je kan realtime het bouwproces volgen.

Hoe ziet onze toekomst als constructeur eruit in de digitaliserende wereld en heeft ons vak wel een toekomst als het zo verder gaat? Ik ben van mening dat in de verre toekomst ons vak nog steeds zal blijven bestaan.

De bouwsector heeft in de jaren '80 een computer(r)evolutie gehad waarin we een deel van onze taken hebben geoptimaliseerd door de komst van de PC. De introductie van de computer heeft ervoor gezorgd dat we zonder papier kunnen communiceren, schetsen kunnen maken zonder ruitjespapier en potlood en berekeningen kunnen uitvoeren met EEM-berekeningen. Men zal toen ook wel hebben gedacht dat ze een drie decennia later geen werk meer zouden hebben, of toch niet? Als je het archief van Cement doorzoekt op hoe de computertechnologie werd ontvangen onder de constructeurs, dan lijkt dat wel mee te vallen. Alhoewel men wel bang was voor fouten, was er geen angst dat men geen werk meer zou hebben. Het is overigens een aanrader om het digitale archief van Cement na te slaan op oude artikelen.

Ons vak is door de computer(r)evolutie verrijkt. De vraag is hoe ons vak gaat evolueren in de verdere digitalisering van de samenleving. Een ontwikkeling die mijn inziens effect zal hebben op het constructeursvak is die op het gebied van 'Big Data'. De datatechnologie is zodanig ontwikkeld dat we nu in staat zijn om een grote hoeveelheid informatie te genereren en hiermee bestaande en nieuwe bouwwerken te analyseren. Hierdoor openen zich nieuwe kansen voor de toekomst waarbij we sneller en slimmer tot oplossingen kunnen komen.

De hamvraag is wie deze informatie interpreteert tot een integrale oplossing. En wie de beslissingen neemt. Dat zijn wij. En dat zullen we nog wel een tijdje blijven, want zolang wij in staat zijn om een computer te onderscheiden van een mens, blijft het constructeursvak bestaan. De invoering van kunstmatige intelligentie is mijn inziens een discussie die we nu nog niet hoeven te voeren.

In deze 'datarevolutie' zal de rol van de jonge constructeur onmisbaar zijn. De jonge generatie is opgegroeid met de digitale wereld en kan dus positief bijdragen aan een transitie naar een digitale bouwsector. Het valt niet te ontkennen dat de vorm van ons werk zal veranderen, maar ons vak zal blijven bestaan. En aangezien wij als jonge generatie het langst zullen blijven werken, is het belangrijk voor ons om deze boodschap te verspreiden.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren