Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Kwaliteitsborging, met of zonder Wkb

Blog Jos Rooijakkers, BouwQ

Het is een hot item, de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. En terecht. Bouwbedrijven, gemeentes, kwaliteitsborgers en alle overige betrokken partijen bereiden zich zo optimaal mogelijk voor op een spoedige invoering van deze ingrijpende wet, en weer wordt deze met een half jaar uitgesteld. Voor sommigen een teleurstelling, voor anderen een opluchting.

Door het politieke geharrewar dreigt de aandacht voor waar het werkelijk om gaat, namelijk het stimuleren van de bouwkwaliteit, te verslappen. Dat is een kwalijke zaak. Tel daarbij op het actuele krachtenveld van hoge prioriteiten zoals woningnood, inflatie, energiecrisis, personeelstekort en CO2-problematiek en het thema bouwkwaliteit dreigt op een nog lager plan te belanden.

Zowel de bouwconsument als de bouwwereld zelf zijn zeer gebaat bij kwaliteitsborging. De risicogestuurde kwaliteitsborger, die als extra paar deskundige en onpartijdige ogen vanaf het ontwerp tot en met de oplevering van het bouwwerk meekijkt en meerekent, levert namelijk nogal wat op. De ervaren kwaliteitsborger weet waar het schuurt in het bouwproces en legt daardoor snel vingers op zere plekken.

De ervaren kwaliteitsborger weet waar het schuurt in het bouwproces en legt daardoor snel vingers op zere plekken

Het belangrijkste effect van kwaliteitsborging is het reduceren van faal-, stagnatie- en herstelkosten als gevolg van bouwfouten. Volgens het Instituut voor Bouwkwaliteit is de verhouding tussen faalkosten en winst in de bouw al vele jaren uit balans. Zo ernstig zelfs dat het imago van de bouw en de reputatie van de aannemer eronder te lijden hebben. Door goede controle gedurende het gehele bouwproces wordt een aanzienlijk percentage bouwfouten en de daarmee gemoeide faalkosten vermeden, hetgeen logischerwijs een positief effect op de winst heeft.

Wanneer die kwaliteitsborging dan ook nog eens plaatsvindt aan de hand van een toegelaten borgingsmethodiek, zoals TIS, dan verkrijgt de opdrachtgever een officieel kwaliteitscertificaat op het bouwwerk. Dit kwaliteitscertificaat is een voorwaarde voor het verkrijgen van een verborgengebrekenverzekering. En dat is weer cruciaal bij het inwerking treden van de Wkb, waarbij de aannemer tot in lengte van jaren aansprakelijk blijft voor de fouten in zijn bouwwerk.

Met meer dan 20 jaar ervaring durf ik te garanderen dat het inschakelen van een onafhankelijke kwaliteitsborger in nagenoeg alle gevallen meer oplevert dan het kost. Dus met of zonder verplichting door de Wkb, kwaliteitsborging in de bouw is altijd een goed idee. In de complexe wereld van ontwerpen en bouwen is een fout, met grote financiële consequenties, immers zo gemaakt.

Reacties

Arjan de Gier - Overheid 22 november 2022 19:16

Het lijkt er hoe langer hoe meer op dat deze wet als een nachtkaars uit gaat. Inmiddels is de verwoesting compleet bij overheden, geen mensen meer, en wat er zit door het te lang uitblijven naar andere oorden vertrokken. Jammer maar het is zo, dat er beter toezicht nodig is, dat staat vast. Maar waarom op deze versplinterende wijze is volstrekt onduidelijk.

Klaas Beets - Bouwadvies WFO 19 november 2022 13:59

Een kwaliteitsborger is prima als het over primaire zaken gaat. Dus geen berekeningen vragen van een traphekje in een woning of om een berekening vragen van een paalafwijking van 50 mm die onder een eenvoudige woning staat. Dit soort geneuzel maken we dus wel mee.

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren