Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Kiezen - Hoofdredactioneel Cement 2021/2

Dick Hordijk - 1 april 2021

Het is 17 maart als ik dit voorwoord schrijf, de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Vandaag mogen we weer kiezen. Ik zou graag kunnen zeggen "moeten we kiezen", maar helaas is dat niet zo. In de constructiepraktijk is het wel zo dat er dagelijks moet worden gekozen. Ik zeg altijd: "Het maakt niet uit wat je kiest, als je er maar goed over hebt nagedacht!". Daarmee wil ik zeggen dat het belangrijk is dat je bewust kiest, maar ook dat, als later op basis van dan voor jou nieuwe informatie de keuze niet de beste blijkt te zijn, dat dan maar zo is.

Feitelijk staan de edities van Cement altijd vol met keuzes. Vaak wordt gerapporteerd over de uiteindelijke keuzes die zijn gemaakt. Als redactie stimuleren we auteurs om ook te laten zien hoe het keuzeproces was en waarom andere opties het niet zijn geworden. Daar is namelijk veel van te leren. In deze Cement zijn ook weer genoeg keuzes getoond. Zo is bij de Sluis Terneuzen niet gekozen voor pneumatisch afzinken of invaren en afzinken, maar om in den droge te bouwen in een bouwkuip. Bij de Albert Cuypgarage is gekozen voor een integrale vloer in plaats van een afzonderlijke OWB-vloer en constructievloer, en bij de Cooltoren is gekozen voor een stabiliteitssysteem met outrigger. En wat te denken van de keuze van Carla Mulder om, in een tijd dat dat uitzonderlijk was voor vrouwen, te kiezen om constructeur te worden.

Ik krijg het gevoel dat de laatste tijd er bij het maken van keuzes wel een extra component bij is gekomen. Dat betreft de betrouwbaarheid van de informatie die wordt gebruikt bij het maken van keuzes. Met het opkomen van fake news en complottheorieën moet je voorzichtig zijn met de informatie. Delen van alleen betrouwbare informatie voelen wij als redactie als een belangrijke verantwoordelijkheid. Als bijvoorbeeld erg positief wordt gerapporteerd over een nieuw product of een nieuwe toepassing, proberen we zelf een beeld te krijgen van de mate waarin dat is aangetoond. Dat is niet altijd eenvoudig, maar we doen ons best.

Ik sluit me graag aan bij Sander den Blanken en roep u op om binnen uw mogelijkheden de beste keuzes te maken in het kader van het samen bereiken van de doelstellingen van het Betonakkoord. En laten we er met elkaar voor zorgen dat de gegevens op basis waarvan we kiezen, juist zijn!

Nu u misschien toch al een beetje in de stemming bent van kiezen, doe dan straks ook nog even mee met de verkiezing beste Cement-artikel van 2020.

Veel wijsheid bij al uw keuzes gewenst,

Dick Hordijk

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren