Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Kade van de toekomst

Innovatiepartnerschap Kademuren (2): Kade 2.020 Ronald Silvius, Richard Roggeveld, Johannes de Groot - 10 augustus 2022

De kades in de Amsterdamse binnenstad zijn, gezien hun leeftijd van meer dan honderd jaar, kwetsbaar geworden. Om deze kades programmatisch te vernieuwen heeft gemeente Amsterdam een bijzondere aanbesteding op de markt gebracht: het Innovatiepartnerschap Kademuren (IPK). De gemeente zocht hierbij naar marktpartijen die innovaties ontwikkelen voor het duurzaam vernieuwen van haar kades, nu en in de toekomst. Kade 2.020 is één van de drie partners die gemeente Amsterdam heeft geselecteerd om hun eigen aangedragen concept door te ontwikkelen en in uitvoering te brengen, het zogenoemde EZ-flow-concept.

Artikelenserie IPK

Over het Innovatiepartnerschap Kademuren verschijnen in Cement vier artikelen. Het eerste artikel ‘Innovatie is het toverwoord’ is een toelichting op het Innovatiepartnerschap. Het artikel op deze pagina is het tweede artikel en gaat over de combinatie Kade 2.020. Het derde, nog te verschijnen artikel (‘Behoud historische binnenstad met Koningsgracht’) gaat over de combinatie Koningsgracht. Het vierde artikel is van combinatie G-Kracht.

In het kort

 • Kade 2.020 heeft een innovatief en overlastbeperkend systeem ontwikkeld, genaamd EZ-flow, gebaseerd op een ‘omgekeerde L-muur’.
 • In tegenstelling tot de gangbare methoden voor kademuurvervanging, vervangt Kade 2.020 de kadeconstructie in secties van 5 m.
 • De verbinding van de paalkop aan de vloer is geïnspireerd op de shear keyed grouted sleeve connection (SK-GSC): een innovatie die zijn oorsprong heeft in de offshore windindustrie.
 • Bij de shear keyed grouted sleeve connection worden twee concentrische buizen, voorzien van shear keys, in elkaar geschoven waarbij de ruimte tussen de buizen met grout wordt gevuld.
 • De plaatsingstolerantie van 100 mm aan de paalkop is groter dan gebruikelijk omdat vanaf het water wordt gewerkt en er obstakels in de bodem zijn te verwachten
 • Zowel de trek- als de drukverbinding is aan een serie testen onderworpen, in samenwerking met de TU Eindhoven.
 • Het experimenteel onderzoek heeft aangetoond dat de trek- en drukverbinding de belastingen uit de ontwerpberekeningen kan weerstaan.
 • De invloed van de shear keys op de rotatiestijfheid lijkt erg beperkt.
 • De uitvoering van de EZ-flow start met het situeren van een werkponton, die is voorzien van een kraan.
 • Er wordt zoveel mogelijk gewerkt vanaf het water. Zo blijft de kade toegankelijk voor verkeer tijdens de werkzaamheden.
 • Gemeente Amsterdam heeft een aantal criteria opgesteld, waar Kade 2.020 allemaal aan voldoet.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren