Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Jonas gekroond tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023

12 mei 2023

Het Amsterdamse woongebouw Jonas is donderdag 11 mei verkozen tot het BNA Beste Gebouw van 2023. Het winnende gebouw is volgens de vakjury een voorbeeldstellend project voor duurzaam, betaalbaar én collectief wonen in de dichtbevolkte stad. Jonas heeft het opgenomen tegen 11 andere genomineerden, waaronder de renovatie van de 94 woningen in van der Pekbuurt. Dat project kreeg de Publieksprijs. Naast de winnaars van de vak- en publieksprijs waren er vier categoriewinnaars.

Lees ook het artikel ‘Jonas, walvis met hoogste duurzaamheidsscore’, over hoe de grillige vorm van het woongebouw bepalend was voor het constructief ontwerp.

Met het gebruik van natuurlijke materialen (biobased) en focus op sociale verbinding richt Jonas, evenals de categoriewinnaars zich op de thema’s van de toekomst. ‘De jury doet een oproep aan architecten, maar juist ook aan opdrachtgevers en beleggers, om zich nog meer in te spannen voor de transitie naar een circulaire economie’, aldus juryvoorzitter Ed Nijpels. ‘Juist nu is de verbindende kracht van architectuur van belang. Het is daarom cruciaal dat deze voorbeelden op grote schaal navolging krijgen om het Nederlandse doel van 50% circulair bouwen in 2030 te halen!’.

Architectuur als verbindende kracht

Geïnspireerd door het bijbelverhaal van Jonas die wordt opgeslokt door een walvis en daar aangenaam verblijft, zocht Orange Architects naar een manier om dit grote woongebouw van binnen avontuurlijk en behaaglijk te maken. Daarin zijn de architecten dubbel en dwars geslaagd, oordeelt de jury. De vlotte samenwerking tussen opdrachtgever Amvest, de ontwerpende en uitvoerende partijen - waaronder ABT, integraal technisch adviseur en Breaam-ontwerpcoördinator - heeft geleid tot een spectaculair en verhalend ‘woonlandschap’ met grensverleggende oplossingen voor ruimtelijke, technische en duurzame uitdagingen. En met maar liefst 70% van de 273 woningen valt het in de categorie betaalbare huur, waardoor wonen in Jonas toegankelijk is voor een breed publiek. Daarbij heeft het meerdere openbare binnen- en buitenruimtes, waarmee het zich buitengewoon genereus opstelt naar zijn omgeving.

Publieksprijs

De renovatie van de Van der Pekbuurt door Ibelings van Tilburg architecten in opdracht van Stichting Ymere en Dura Vermeer is bekroond met de Publiekprijs. Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd, maar juist die bescheidenheid maakt dat de renovatie van deze 94 woningen zo bijzonder maakt. Volledig gerenoveerd, een nieuwe fundering, voorbereid op het warmtenet en een plattegrond die aansluit bij de huidige woonwensen. Een wijk die al 100 jaar staat, is met respect voor erfgoed weer klaargemaakt voor de toekomst.

De vier categoriewinnaars

Winnaar Particuliere Woonbeleving: HAUT
Architectenbureau: Team V Architectuur
Opdrachtgever: Lingotto
Constructeur: Arup

Winnaar Leefbaarheid en Sociale Cohesie: Lieven blok 6 ABC en blok 8 ABCD
Architectenbureau: KENK Architecten
Opdrachtgever: Lieven de Key

Winnaar Stimulerende Omgevingen: De Kunstwerf
Architectenbureau: Ard de Vries & Donna van Milligen Bielke
Opdrachtgever: Gemeente Groningen

Winnaar Identiteit en Icoonwaarde: BunkerToren
Architectenbureau: Powerhouse Company
Opdrachtgever: BunkerToren B.V. (RED Company & Being)
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs

Lees ook het artikel ‘Nieuw icoon voor de skyline van Eindhoven’ over de slanke constructie van de Bunkertoren.

Het complete juryrapport lees je hier.

Bron: BNA

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren