Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Interview met Jack Smeets

Jacques Linssen - 13 mei 2024

Hij is nu ruim 1,5 jaar voorzitter van VNconstructeurs. Hoe is die eerste periode Jack Smeets, als niet-constructeur, bevallen? En welke belangrijke uitdagingen ziet hij voor de beroepsgroep de komende tijd? De redactie van Cement ging met hem in gesprek.

Curriculum Vitae ir. Jack Smeets

Leeftijd
54 jaar
Werk
1999 – 2010: Senior consultant en Hoofd Marktgroep Projectmanagement en Advies bij PRC Bouwcentrum
2010 – heden: Diverse managementfuncties bij Arcadis
Nevenfuncties
2014 – 2019: Voorzitter Commissie Bouw en Vastgoed NLingenieurs
2017 – 2020: Lid Raad van Toezicht van SBK en NMD
2020 – heden: Lid Strategische Adviesraad Ketenstandaard
2022 – heden: Voorzitter VNconstructeurs
Opleiding
1987 – 1990: MTS Eindhoven
1990 – 1991: HTS Midden-Brabant, Bouwkunde (Propedeuse)
1991 – 1998: TU Delft, Bouwkunde

Eerst maar eens terug naar 2022. Je werd gevraagd voorzitter van VNconstructeurs te worden. Hoe kwamen ze bij jouw terecht en wat waren je overwegingen de uitdaging aan te gaan?

“Ik kende een aantal bestuursleden, via diverse stuurgroepen en commissies. Maar wat precies de reden is dat ze bij mij, als niet-constructeur, uitkwamen, heb ik nooit achterhaald. Ik vermoed dat ze het juist als voordeel zagen dat ik wat afstand heb, dat ik niet tot mijn nek in het constructeursvak zit. Daar zochten ze naar en ik stond er direct voor open. Ook omdat ik belang hecht aan constructieve veiligheid, een van de belangrijkste actuele thema’s. Het is een programma waarbij veranderingen in gang moeten worden gezet. En verandermanagement spreekt mij erg aan. Dingen kunnen en moeten wat mij betreft altijd beter, sneller, efficiënter, logischer. Daar wil ik me sterk voor maken, daar zit mijn persoonlijke drive. En hoewel ik zelf geen constructeur ben, heb ik veel met deze vakmensen te maken. Ik ken ze goed, weet waar ze goed en minder goed in zijn en vind het interessant om met ze te werken. In mijn opleiding heb ik overigens ook best veel gerekend, maar er kwamen nou eenmaal andere dingen op mijn pad.” (zie kader ‘Van MTS naar management’).

Een coördinerend constructeur moet tegen een aannemer kunnen zeggen: jij bouwt niet volgens de afspraken, dus ik leg de bouw stil

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Pim meij - MCE 22 mei 2024 17:43

Dat er weer die foute foto van de schoorstempels bij het artikel staat geeft aan dat nog een lange weg is te gaan ten aanzien van constructief veilige oplossingen.

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren