Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

In memoriam Jan Font Freide

2 januari 2024

Op 14 december 2023 is op 71-jarige leeftijd ir. Jan Font Freide overleden. In de Nederlandse bouwwereld stond de voormalig directeur van Corsmit Raadgevend Ingenieurs (nu Royal HaskoningDHV), bekend als één van de beste ontwerpende constructeurs op het gebied van gebouwen.

Jan was al van kleins af aan geïnteresseerd in techniek. Hij studeerde aan de HTS Bouwkunde en vervolgens aan de TU Eindhoven, waar bij afstudeerde bij professor Wim Van der Vlugt op het gebied van constructies.

Nog voor dat zijn afstudeerwerk was voltooid, solliciteerde hij bij Corsmit Raadgevend Ingenieurs op een vacature voor constructeur. Bij navraag bij zijn afstudeerprofessor wat voor een student Jan was, kwam als antwoord een uitgebreide en zeer warme aanbeveling. Het citaat “Een jonge eigenwijze man, is nog bezig met zijn afstuderen, maar mechanica en constructies heeft hij goed in de vingers” doet in de brede kring van ingewijden nog steeds de ronde. Dat dit citaat nog zo leeft, laat zien dat veel daarvan ook tijdens de daaropvolgende professionele carrière van Jan van toepassing is gebleven.

Jan werd aangenomen en deed zijn werk uitstekend. Ondanks zijn jonge leeftijd raakte hij al snel als hoofdconstructeur betrokken bij grote bouwprojecten. Zijn directe en duidelijke communicatie was één van zijn vele sterke punten, maar speelde hem soms ook parten. Om zijn altijd goed onderbouwde adviezen wond hij geen doekjes, ook al droegen deze soms een ongewenste boodschap. Bij enkele opdrachtgevers, zoals grote banken en institutionele beleggers, waar hiërarchie vaak een grote rol speelt, was het voor sommige hooggeplaatste bestuurders moeilijk om te accepteren dat een zo jong ‘broekie’ ze ging vertellen wat het beste was om te doen. Dat zij tegen zijn argumentatie niets konden inbrengen, maakte het soms alleen maar moeilijker. Een keer is er zelfs een beklag hierover ingediend bij de directie van Corsmit! Des te frappanter was het dat bij een volgend project diezelfde opdrachtgever vroeg om Jan opnieuw als hoofdconstructeur in te delen.

De waardering voor Jan en zijn kennis en kunde groeide gestaag. Zijn interesse en aandacht voor niet alledaagse opgaven, tezamen met zijn enthousiasme, vasthoudendheid en aanhoudende onbevangenheid, zorgden voor diverse innovaties. Een voorbeeld is het eerste (Nederlandse) volledig demontabele en opnieuw her te gebruiken prefabbeton constructiesysteem CD20. Het was Jan – nog maar net afgestudeerd – die het gewaagde idee van ir. Han Bonink, oprichter van CD20, constructief mogelijk heeft gemaakt.

Met zijn manier van werken verdiende Jan het respect van opdrachtgevers, architecten en aannemers, evenals van medewerkers binnen het bureau. Jan werd ook veel gevraagd zitting te nemen in diverse technische commissies en hij deed daar graag aan mee. Hij groeide snel door tot raadgevend ingenieur en directeur van Corsmit.

Jan drukte zijn stempel op diverse spraakmakende projecten, waaronder:

  • Het VNO/NCW-gebouw boven de Utrechtse baan in Den Haag
  • Het hoogbouwproject ‘Het Strijkijzer’ in Den Haag
  • Het hoogbouwproject ‘De Rotterdam’ in Rotterdam
  • De politieacademie in Apeldoorn
  • Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft

En zo zijn er nog veel meer te noemen. Niet alleen techniek, maar ook de ethische vraagstukken die het constructeursvak aangaan, hadden zijn volle aandacht. Bijvoorbeeld het recht van elke medewerker op controle van zijn werk op fouten en de plicht van elke werkgever om een dergelijke controle te faciliteren. Als mensen maken wij immers allemaal fouten en fouten in bouwconstructies kunnen levens kosten. Maar ook een constructeur moet rustig kunnen slapen en de maatschappij moet erop kunnen vertrouwen dat er alles aan is gedaan om mogelijke fouten in constructies te elimineren. Zijn inspanningen om op dit gebied verbeteringen aan te brengen, waren niet aflatend.

Helaas zijn deze ethische principes nog niet overal goed doorgedrongen. Vooral bij kleine constructieadviesbureaus, eenmanszaken, maar ook bij onderaannemers en toeleveranciers in de bouw, valt hier vandaag de dag nog steeds veel aan te verbeteren.

Ondanks al zijn prestaties is Jan altijd een bescheiden mens gebleven. Met zijn overlijden is een zeer gewaardeerd constructeur heengegaan.

Prof.(emeritus) Dipl.-Ing. Jan Vambersky

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren