Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Iconisch woongebouw aan het IJ

De jonge constructeur Gerben van der Meijde - 16 maart 2022

In deze rubriek maken we kennis met Gerben van der Meijde. Hij deelt zijn ervaring als constructeur van het iconische project Sluishuis in Amsterdam.

Over ir. Gerben van der Meijde

leeftijd: 29 jaar
opleiding: TU Eindhoven, Master Structural Design
afstudeerproject: Accelerating early strength and stiffness development of a portland cement-based mortar for 3D printing
werkgever: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, vestiging Rotterdam
functie: constructeur
werkzaam sinds: 2019
baan gekregen door: sollicitatie
belangrijk in ontwikkeling: ir. Steven Schoenmakers en alle collega’s bij Van Rossum
eerste project: Sluishuis
rol bij eerste project: constructeur

Mijn mening

Wat zeg je als je op feestjes wordt gevraagd wat voor werk je doet?

In tegenstelling tot sommige andere landen is in Nederland het beroep constructeur niet algemeen bekend. Zo hoefde ik een Oostenrijkse berggids geen verdere toelichting te geven dan dat mijn beroep Statiker is. Hij begreep direct dat de veiligheid van de gebouwen er sterk van afhankelijk is of de constructeur van het gebouw zijn werk goed doet. Veel mensen zijn zich niet bewust van de veiligheid van gebouwen. Men heeft er zelf geen aandeel in, anders dan bijvoorbeeld in het verkeer. Dat die veiligheid niet vanzelf komt, en dat er nauwelijks doden te betreuren zijn door falende gebouwen, is te danken aan de zorgen van constructeurs en bouwers. Constructeurs zijn daarin de ontwerpende, adviserende en ook vaak controlerende partij. Wij gebruiken onze kennis van mechanica, materialen, vormen en bouwmethoden om gebouwen veilig te ontwerpen en tot in detail uit te rekenen. Als wij ons werk níet goed doen en het gaat fout, is dat vaak groot in het nieuws en weet men ons wel te vinden.

Zou je jezelf liever als specialist of allrounder willen doorontwikkelen?

De constructieve bouw is een breed vakgebied met veel dingen om te ontdekken. Het past meer bij mij om van veel van die gebieden wat te weten en zo als allrounder te kunnen bijdragen aan een project. Per onderdeel wil ik kennis opdoen tot aan de uitvoering, omdat ervaring met die laatste fase van meerwaarde is om goed te kunnen bijdragen in een vroege fase. De eerste jaren bij Van Rossum heb ik vooral ervaring opgedaan met constructies van in situ beton, prefab beton en staalconstructies, en met combinaties daarvan. Bijvoorbeeld bij de projecten Sluishuis in Amsterdam en Wonderwoods in Utrecht. De route ligt nu richting houtconstructies en herbestemmingen, zo wordt mijn kennispalet stukje bij beetje uitgebreid.

Hoe kunnen we als constructeurs leren van andere disciplines?

De gemiddelde constructeur is een nuchter type. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. En dan is het gebouw veel veiliger. Die instelling is ook te merken aan de beperkte promotie voor ons vakgebied. Constructeurs vervullen een belangrijke taak, daar mogen we best wat trotser op zijn en dat ook uitdragen zodat de maatschappij een beter beeld krijgt van ons vakgebied.

Als wij ons werk níet goed doen en het gaat fout, is dat vaak groot in het nieuws en weet men ons wel te vinden

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren