Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Hullie & Zullie

Ik weet het, 'hullie & zullie' is geen ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands, red.). Maar deze uitspraak of gedachte wordt maar al te vaak gebruikt als er een discussie of conflict is en die in iedere samenwerking voorkomt. Conflicten ze zijn er in alle maten en soorten, organisaties, bedrijven en medewerkers en aan de orde van de dag. Een voorbeeld: ik groet jou niet omdat jij mij niet groet en omdat ik jou niet groet, groet jij mij niet. Hogere wiskunde? Nee, het is een kwestie van het nemen van verantwoordelijkheid.  

Het 'syndroom van Hullie & Zullie' past binnen een afrekencultuur. Deze cultuur geeft een onprettig gevoel en het wederzijds vertrouwen is ver te zoeken. De kosten die deze cultuur met zich meebrengen hebben we niet in beeld. In de meeste situaties zijn die pas zichtbaar aan het einde van een project. Het specifiek en meetbaar maken van deze kosten zal ons allen doen laten schrikken!  

Het leek er enigszins op dat integrale contractvormen op zowel het infrastructurele en bouwkundige vlak de oplossing zouden zijn. Deze contractvormen zijn een goed initiatief, zeker dankzij de dialooggesprekken en onderwerpen als ?Total Cost of Ownership?. Als aanbiedende partij kun je hierbij haast alleen maar naar jezelf wijzen bij een discussie met de opdrachtgever, zeker als het gaat om het ontwerp en materiaalkeuzes . Maar waarom nog die outputspecificaties van ik weet niet hoeveel pagina's vol met ondubbelzinnig geformuleerde eisen voor de aanbiedende partij.  De basis contracten zijn steeds dikker en onoverzichtelijker geworden en het overzicht van uitsluitingen is vaak nog groter dan de prijsaanbieding zelf. Een contract zou een middel moeten zijn om gezamenlijk een doel te bereiken. De kunst zou moeten zijn het contract niet altijd woordelijk te nemen, niet over komma's struikelen of op iedere slak zout te leggen. Werk naar de geest en niet louter naar de regel.

Er is inmiddels een opdrachtgever die het initiatief genomen heeft om tot een betere samenwerking te komen. De titel hiervan spreekt voor zich: 'DOEN'. Het doel: meer bereiken met minder regels, zonder de verspilling van tijd en geld door juridificering. Het is een pilotproject, zowel de adviseurs- en bouwwereld volgen het nauwlettend. Ik kan in deze alleen maar zeggen dat voor nu het initiatief alle lof verdient! Het succes, hier hebben we allemaal een belangrijke rol in.

De geschetste Hullie&Zullie-cultuur is geen wetenschap. Er is echter wel veel onderzoek gedaan naar de succesfactoren in samenwerking. De uitkomsten suggereren dat een adequate samenwerking tot betere projectresultaten leidt. Als er in je team, project en omgeving iets niet lekker loopt, maak dit dan bespreekbaar en wees proactief. Kijk goed naar je eigen rol en neem je verantwoordelijkheid. Pas dan zal het gemeenschappelijke doel een succes worden. Want laten we eerlijk zijn, verstoppertje spelen is toch niets voor grote mensen?

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren