Kennisplatform over betonconstructies

Hordijk hoogleraar Betonconstructies TU Delft Jacques Linssen

do 15 nov 2012

Dick Hordijk wordt de nieuwe hoogleraar Betonconstructies aan de TU Delft. Dat heeft de decaan van de faculteit Civiele techniek en Geowetenschappen, prof.dr.ir. Bert Geerken, bekendgemaakt op de Betondag op 15 november jl. in de Doelen te Rotterdam. De hoofdredacteur van Cement wordt daarmee de opvolger van prof.dr.ir. Joost Walraven, die de leerstoel vanaf 1989 heeft bekleed.

Prof.dr.ir. Dick Hordijk keert daarmee terug naar de plaats waar hij in 1985 is afgestudeerd en in 1991 is gepromoveerd. Van 1990 tot 2001 was hij werkzaam bij TNO Bouw. Op dit moment is hij directeur/mede-eigenaar van Adviesbureau ir. J.G. Hageman B.V. te Rijswijk en deeltijdhoogleraar Betonconstructies aan de TU Eindhoven. Daarnaast is hij vice-voorzitter van de Betonvereniging, voorzitter van de betonstudievereniging Stufib en hoofdredacteur van het vakblad Cement. Prof. Hordijk zal zijn positie aan de TU Eindhoven beëindigen, maar zal wel verbonden blijven aan Adviesbureau Hageman.

In zijn functies bij TNO en Adviesbureau Hageman was Prof. Hordijk betrokken bij zeer vele onderzoeken en diverse normatieve activiteiten. Genoemd kunnen onder andere worden de onderwerpen breukmechanica van beton, toepassing van grindvervangende toeslagmaterialen, ankers in beton, kunststofwapening, versterking van betonconstructies met opgelijmde koolstofwapening en betonoverlagingen voor stalen bruggen. Hij heeft als forensic engineer vele bouwfouten en, uit de media bekende, grote schadegevallen geanalyseerd.

In een eerste reactie op zijn benoeming heeft Prof. Hordijk aangegeven er zeer veel zin in te hebben om in Delft weer aan de slag te gaan. Hij ziet het als een grote uitdaging om, als opvolger van zijn illustere voorgangers, de internationale zeer goede naam van de TU Delft op betongebied hoog te houden. Hij hecht veel waarde aan de samenwerking met de bouwpraktijk. “We zullen onze uiterste best doen om de studenten voor de praktijk, maar ook samen met de praktijk, goed op te leiden. We hebben allemaal onze mond vol van constructieve veiligheid. Volgens mij begint dat bij goed onderwijs. Maar ook het wetenschappelijk onderzoek wil ik graag voor, en samen met, de bouwpraktijk op een gedegen wijze uitvoeren. De focus zal daarbij blijven liggen op onderwerpen met een hoge maatschappelijke relevantie. Wat dat betreft verwacht ik dat onderzoek naar bestaande betonconstructies, constructieve veiligheid en duurzaamheid (consequenties van ontwerpkeuzes) voorlopig hoog op de agenda blijven staan. Daarnaast zullen we natuurlijk de toepassingsmogelijkheden van het meest toegepaste en voor de maatschappij zeer belangrijke bouwmateriaal beton verder blijven onderzoeken. Ik ben blij met de steun die er op dit moment vanuit de bouwpraktijk is en hoop en verwacht dat die steun, in welke vorm dan ook, er ook in de toekomst zal blijven.”

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren