Kennisplatform over betonconstructies

Het roer om
Voorwoord Cement 2018/6
Dick Hordijk

do 11 oktober 2018
artikel

Al bijna 70 jaar informeert Cement u over de actuele onderwerpen in constructeursland. Eén van de hot topics nu is ongetwijfeld parametrisch ontwerpen. In twee opeenvolgende edities van Cement wordt dit thema voor u vanuit allerlei perspectieven belicht: wat is parametrisch ontwerpen, is het uniek voor de bouw, wat betekent het voor de constructeur, hoe gaat men er in het buitenland mee om, etc., etc.

Duidelijk wordt dat nog niet alles duidelijk is! Alleen al over de definitie variëren de meningen. Er ligt dus nog een uitdaging op ons te wachten. Hoe gaan we ervoor zorgen dat iedereen met parametrisch ontwerpen vertrouwd raakt en dat ermee wordt bijgedragen aan niet alleen de economie maar ook aan de kwaliteit en de veiligheid van constructies die we ontwerpen? Ik ga er namelijk vanuit dat ‘we’ blijven ontwerpen en de computer het niet overneemt, zoals sommigen misschien denken.

Op de faculteit Civiele Techniek aan de TU Delft zal dit collegejaar parametrisch ontwerpen voor het eerst als vak worden gegeven. De nieuwe lichting constructeurs wordt er dus al vertrouwd mee gemaakt. Nu u en ik nog. Deze uitgave van Cement is daarin een mooi begin!

Was u al opgevallen dat Cement (bijna) 70 jaar bestaat? Met een aantal activiteiten, waaronder enkele terugblikken op die periode, zullen we dit heugelijke feit luister bij zetten. Misschien moet het roer om als het gaat om (de hulpmiddelen bij) het ontwerpen, dat geldt zeker niet voor Cement. Dat hebt u ook al kunnen lezen in mijn terugblik in de vorige editie.

Voor reacties: d.hordijk@cementonline.nl

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren