Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Het begin van?

Blog Mladena Lukovic, TU Delft
Het is weer september, het begin van het nieuwe schooljaar voor leerlingen, maar ook voor studenten. Op maandag 2 september waren de introductiedagen voor de nieuwe masterstudenten van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. De verschillende secties hebben zich gepresenteerd en er was een enquête om te zien voor welke specialisatie de studenten kiezen. Toen moest ik denken aan de keuzes die ik zelf heb gemaakt. Herinner jij je nog het moment waarop je besloot te gaan doen wat je nu doet? Wiens advies je heeft beïnvloed? Welke persoon voor je stond toen je dacht, ik wil ook zo iemand zijn?

Voor mij was dat mijn neef. Op school was ik altijd een nerdmeisje die het in alle vakken wel goed deed. De juiste studie kiezen vond ik razend moeilijk, omdat alles me wel leuk leek. Mijn gedachten liepen van economie, via architectuur tot tandheelkunde. Maar na het eerste serieuze gesprek met mijn inspiratiebron, en de blik die hij in zijn ogen had toen hij over civiele techniek en betonconstructies sprak, was het voor mij duidelijk. Dat was het moment dat mijn ‘taak’ vaststond. Ik zag het niet als een baan, want het gaat niet alleen over het maken van een gebouw, brug of tunnel. Nee, wij civielers veranderen de mensheid en onze omgeving elke dag een beetje, ook al realiseren we ons dat niet altijd.

Wij civielers veranderen de mensheid en onze omgeving elke dag een beetje

Onbewust, net als mijn neef met mij, heb ik hetzelfde ‘spel’ met een kleine jongen gedaan. Het gaat om het zoontje van mijn beste vriendin. Voor zijn tweede verjaardag heb ik hem een bouwplaats van hout gegeven. Het bleek dat die houten betonmolen en schop op prima moment zijn geland om zijn passie voor civiele techniek op te wekken. Het ging zo ver dat hij met de schop ging slapen. Zijn moeder, lerares literatuur en Servische taal, moest snel bijscholen. Hoe maak je beton en wat is cement? En niet aarzelen om iedere chauffeur van een graafmachine of baggermachine te vragen of haar zoontje even kan instappen en mee mag graven. Voor die mensen was dat, net zoals voor mij, slechts een klein moment van aandacht en overdracht van persoonlijke passie en plezier. Maar wel een moment dat het leven van die kleine onomkeerbaar kan veranderen, zodat hij klaar is om de wereld van morgen te veranderen.


Even terug naar de introductiedagen van de TU Delft en de resultaten van de enquête. Een student Structural Engineering kan kiezen uit zes specialisaties: (1) staal-, hout- en composietconstructies, (2) betonconstructies, (3) constructiemechanica, (4) waterbouwkunde, (5) materialen en milieu en (6) wegen en spoorwegenbouwkunde. Betonconstructies kreeg 27% van de stemmen. Ondanks dat de algemene opinie misschien nog steeds is dat betonconstructies grijs, traditioneel en ouderwets zijn, vindt een groot aantal van MSc-studenten daar (gelukkig) toch zijn passie, net als waarschijnlijk die kleine jongen. Ook zij zullen de wereld weer iets veranderen en anderen ‘aansteken’ met hun passie.

Ik moet toch ook nog even refereren aan mijn laatste blog, waarin ik het ook over boegbeelden had. Eén ervan was de Maastunnel. Die is namelijk met een nieuwe jasje net weer begonnen aan een nieuw leven in zijn oude functie. En, zoals u weet, zoekt de TU Delft een nieuwe hoogleraar Betonconstructies, oftewel een boegbeeld. Op hem of haar rust de schone taak onze toekomstige collega’s en ons vakgebied klaar te stomen voor de toekomst en, naast kennis en kunde, ook passie en liefde voor het vak over te brengen. Het belang daarvan werd ook op 2 september weer duidelijk, toen betonconstructies hoog scoorde bij de jonge civielers  en dat moet ook zo blijven. Prachtig die aandacht, want er zijn uitdagingen genoeg! Maar daarover meer in een van mijn volgende blogs.

Reacties

Toine van Casteren - Concrefy, fresh thinking for constuction 13 september 2019 12:02

Complimenten voor deze leuke en persoonlijke column! Motiveren met passie vanuit het hart, dat is precies wat onze industrie nodig heeft!

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren