Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Groene blikvanger op de Zuidas

Constructief ontwerp Valley met vast stramien voor grillige vorm Jan Willem Hoekstra, Shanti Brahmatewari - 29 maart 2023

Valley, een plek waar wonen, werken, ontspanning en groenvoorzieningen samenkomen, staat als een de hoge 'rotspartij' op de Amsterdamse Zuidas. Verborgen achter de uitgesproken gevels en beplantingen bevindt zich een slim opgezet betonskelet.

In het kort

  • Valley bestaat uit drie multifunctionele torens met deels een strakke glanzende gevel en deels een grillige natuurstenen gevel.
  • Ondanks de grote variëteit aan woningtypes, is de constructieve opzet gebaseerd op een grid van 8,10 m x 8,10 m.
  • De bouwput is gerealiseerd met lokaal gewapend onderwaterbeton.
  • Er zijn palen die in de eindsituatie als drukpalen worden gebruikt, tijdelijk gemobiliseerd als trekpalen.
  • De gevels zijn uitgevoerd in prefab beton en de kolommen, wanden en vloeren in het werk gestort.
  • Op niveau 2 is in de gevel een overgang gemaakt naar een prefab balk-kolomstructuur.
  • Bij de overgang van de kolommenstructuur naar de wandenstructuur is een overdrachtsconstructie gerealiseerd.
  • Diverse kolommen zijn ontworpen op een botsbelasting.
  • In het ontwerpproces zijn randvoorwaarden meegegeven voor de architect om de grilligheid in het ontwerp te kunnen creëren.
  • De plantenbakken in de gevel waren maatgevend voor de doorbuigingen.
  • Om de skybar te ontkoppelen van de kern zit deze als een soort stalen donut om de kern geklemd.

Projectgegevens

Project: Valley
Opdrachtgever: EDGE
Eigenaar: RJB Group of Companies
Architect: MVRDV
Landschapsarchitect: Piet Oudolf, Deltavormgroep
Hoofdconstructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Aannemer: G&S Bouw en Boele & Van Eesteren
Start bouw: uagustus 2017
Oplevering: november 2021

Zuidas-icoon Valley, een complex dat uit drie multifunctionele torens bestaat, springt in het oog door deels een strakke glanzende gevel en deels een grillige natuurstenen gevel. Het gebouw transformeert de Amsterdamse Zuidas tot een levendig stadsdeel. De architectonische eyecatcher bestaat uit terrassen, erkers en balkons, bedekt met beplanting. De circa 13.000 planten, 200 bomen en struiken groeien geleidelijk, waardoor Valley langzaam verandert in een verticaal groen gebouwencomplex. Het gebouw is hierdoor een goed voorbeeld van vergroening in stedelijk gebied.

Valley dankt zijn naam aan de publiek toegankelijke binnentuin, een terrasvormige vallei, die tussen drie torens ligt en vanaf de straat openbaar toegankelijk is. De hoogteverschillen tussen de terrassen zijn via trappen over vijf verschillende niveaus met elkaar verbonden.

De basis van het ontwerp komt voort uit een handschets die drie brokkelige torens suggereren. Valley is daarna grotendeels door input en informatie vanuit samenwerkende ontwerpteamleden binnen een 3D-BIM-omgeving in REVIT ontworpen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Valley, Amsterdam (foto: Laurens Kuipers i.o.v. Van Rossum Raadgevende Ingenieurs)
x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren