Kennisplatform over betonconstructies

Geld verdienen door langzamer aan te doen
Toine van Casteren

woe 30 april 2014

Ondanks de recessie wordt in de betonbouw dagelijks met geld gesmeten en onnodig risico gelopen. Enerzijds ontwerpt men nog steeds klakkeloos op 28-daagse sterkte, anderzijds bouwt men op automatische piloot. Binnen het Netwerk Beton van MVO Nederland loopt nu een studie naar 'slowcrete'. Ik denk dat we deze benadering op ieder betonproject moeten implementeren voor een meer verantwoorde prijs-waardeverhouding.

Veelal rekenen constructeurs blind met 28-daagse 'eindsterkte' zonder zich rekenschap te geven van uitvoeringstechniek of benodigde sterkte bij oplevering. De mortelcentrale levert keurig bestekmatig voorgeschreven standaard sterkteklassen (ook weer 28 dagen). En de aannemer hanteert standaard voorgeschreven doorlooptijden voor verwijderen van stempels en kist: ?Zo doen we het al jaren?. Betonfabrieken zijn zo gefixeerd op een hoge sterkte bij ontkisten dat vrijwel ieder element als HSB het terrein verlaat, terwijl C35/45 was besteld (in de penisnijd rondom druksterkte wordt dit notabene ook nog als voordeel uitgelegd). Kortom; productie sluit niet aan bij engineering, er worden ongecontroleerde 'zekerheidsmarges' gebruikt en er wordt onvoldoende gestuurd op sterkteontwikkeling en eindprestatie.

Een van de zeven geprioriteerde handelingsperspectieven voor de verduurzaming van beton binnen MVO Nederland is 'slowcrete'. Zoals de naam al doet vermoeden gericht op een betonnetje dat precies genoeg sterkte ontwikkelt om de cyclustijd te halen en bij oplevering de vereiste prestatie haalt. Dergelijk beton leidt integraal tot kostenbesparing en blijkt veel duurzamer te zijn dan de snelle evenknie.

Ik wil minder focus op die misleidende 28-daagse sterkte. Het is natuurlijk wel handig dat je bij een betaaltermijn van 30 dagen nog altijd 2 dagen de tijd hebt om eventueel te reclameren, maar verder heb je er naar mijn idee niet veel aan? Zeker als je realiseert dat beton altijd te sterk is, en snelle sterkteontwikkeling ook nog eens tot scheurvorming kan leiden waardoor de duurzaamheid juist negatief beïnvloedt wordt. En die betaaltermijnen overigens ook steeds meer richting 120 dagen einde maand schuiven. Mocht je buiten de norm treden; geen probleem, dan val je terug op het gelijkwaardigheidsbeginsel. En sturen op sterkteontwikkeling leidt tot samenwerking.

Ik stel dan ook voor dat ontwerpers en bouwers steevast twee vragen centraal stellen:

- Wat is de minimale sterkte voor wegnemen van stempels en bekisting?

- Wat is de benodigde prestatie (sterkte en duurzaamheid) bij ingebruikname?

En als het al belangrijk is, die 28-daagse sterkte komt wel goed.

Dat is een goede stap voor verantwoord grondstoffen- en milieubeleid, om productieprocessen actief te sturen en tegelijkertijd meer geld te verdienen; maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dusss?

Toine van Casteren

Directeur van B|A|S Research & Technology

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Inschrijving geopend!

Je kunt je nu aanmelden voor de online Softwaredag op 28 oktober

Aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren