Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

De R is weer in dit nummer

Hoofdredactioneel Cement 2022/3 Max Hendriks - 27 mei 2022

De R-ladder als metafoor om de mate van circulariteit aan te geven: het zal jullie niet zijn ontgaan. Hoe hoger op de R-ladder, hoe lager het grondstofgebruik. Idealiter zouden we op de hoogste sport willen staan. Verwarrend genoeg wordt die hoogste trede met het laagste cijfer aangeduid: R1. Blijkbaar moeten we de ladder eerder als een podium zien: plaats nummer 1 is het hoogst bereikbare en wie erop staat, lacht het breedst.

Als je een gebouw maakt dat zó mooi is dat toekomstige generaties er niet over zullen peinzen om het af te breken, dan maak je meteen een enorme sprong op deze ladder. Helemaal als je een materiaal gebruikt dat eeuwig meegaat en het gebouw gemaakt is met lokale grondstoffen. In dit licht is het prachtig dat de Betonvereniging volgende maand haar jaarlijkse BetonEvent houdt in de nog altijd mooie Van Nelle Fabriek, werelderfgoed in Rotterdam, met de kenmerkende paddenstoelkolommen van gewapend beton. Ook mooi, maar (nog) geen werelderfgoed, is het Sluishuis in Amsterdam. In een artikel in deze Cement lees je hierover.

Wat lager op de R-ladder, maar nog steeds eervol en uitermate belangrijk, staan verwerken en hergebruiken van materialen. In Nederland zijn we al koploper in het hergebruik van bouw- en sloopafval en, specifiek, van betonpuin: opgeruimd staat netjes. Maar het mag, moet én kan nog wel hoogwaardiger. In dit nummer twee artikelen over innovatieve recyclingmethodes en vervangingspercentages.

Ik sluit af met een bekende uitspraak over ladders van Andrew Carnegie, de staalmagnaat uit begin van de vorige eeuw én filantroop. Hij sponsorde onder andere de bouw van het Vredespaleis in Den Haag: over mooie gebouwen gesproken! You cannot push any one up a ladder unless he be willing to climb a little himself.

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren