Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

COVID

Blog Willem van Dijk, Heijmans
In wat voor een heftige periode leven we nu! Ik leef mee met iedereen die persoonlijk of zakelijk de gevolgen van COVID-19 heeft ondervonden. As we speak is het bijna een jaar geleden dat het virus zich is gaan verspreiden. Dat is wat wetenschappers op dit moment onderzoeken en proberen vast te stellen. 'Fingers Crossed', de titel van mijn vorige blog, zou nu een andere lading hebben gehad. Ik bijt me voor nu toch even vast in COVID en, zoals u wellicht van me gewend bent, sla ik toch ook weer een bruggetje!

Om COVID, met als letterlijke betekenis COrona VIrus Desease, onder controle te krijgen hebben we in Nederland een lockdown ingeschakeld. Een lockdown, letterlijk afgrendeling of vergrendeling, is een noodprotocol dat meestal beoogt te voorkomen dat mensen of informatie een gebied verlaten. In Nederland ging het om een intelligente lockdown, waarbij de verantwoordelijkheid voor het zich houden aan de regels grotendeels bij de burgers wordt gelegd. Deze regels worden gedurende de crisis gecommuniceerd en verder aangescherpt of losgelaten al naar gelang de noodzaak. Handhaving vindt steekproefsgewijs plaats. Primair wordt dus de verantwoordelijk van verspreiding bij onszelf neergelegd.

Daarnaast zijn we ook op zoek naar immuniteit. Je raakt besmet, wordt ziek en hopelijk weer beter. En uiteindelijk ben je immuun. Maar sommige virussen vinden het de moeite waard om weer een keertje terug te komen. Dus immuniteit is nog niet vanzelfsprekend.

Ook op het gebied van constructieve veiligheid zijn we op zoek naar immuniteit, het juiste medicijn is nog niet gevonden. We denken het iedere keer weer te kunnen oplossen met lijstjes, lijstjes en nog meer lijstjes. Mijn inziens geen intelligente oplossing. Het is ook niet een kwestie van de ontwikkeling van een vaccin om immuniteit te krijgen voor constructieve veiligheid. De oplossing moeten we zoeken in ons gedrag, net zoals bij de intelligente lockdown die ons zelf de verantwoordelijkheid heeft gegeven om het virus uit te bannen.  

Persoonlijk staat constructieve veiligheid bij mij hoog op de agenda, binnen ons bedrijf maar ook daar buiten. Wij zijn bezig met de ontwikkeling van een goed vaccin, waarbij het meer gaat aankomen op eigenaarschap en de toepassing van professionele tegenspraak. COVID heeft voor mij daarom ook een andere betekenis gekregen: COnstructieve veiligheid Vraagt Intelligente Daadkracht! 

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren