Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Constructeur worden tijdens corona, verstandig?

Blog Naciye Selvi, Sweco

September 2018 was het. Met volop motivatie en doorzettingsvermogen begon ik met de opleiding ‘Constructief Ontwerper’ bij de Betonvereniging, niet wetende dat die halverwege het tweede studiejaar over zou gaan naar online lessen. Maar na een periode van wennen, lukte het om ook met de nieuwe manier van werken door te gaan. Maar de keuze om als constructeur mijn carrière voort te zetten, terwijl we thuiswerkten, was die wel zo verstandig?  

Toch durfde ik het aan. We waren al driekwart jaar thuis, toen ik aankondigde dat ik verder wilde gaan als constructeur. De grootste aanleiding hiervoor was dat het einde van mijn opleiding in zicht was en ik te weinig zelfvertrouwen had om te kunnen beginnen met afstuderen. Ik had meer zekerheid nodig en ik merkte dat de medestudenten die wel al werkzaam waren als constructeur minder moeite hadden met het begrijpen van de stof.
Ik mag van geluk spreken omdat ik veel steun heb gekregen van mijn constructeur-collega’s, waardoor de overstap soepeler is verlopen dat ik had verwacht. Natuurlijk is niet alles zo rooskleurig en heb ook ik uitdagingen gehad.

De grootste uitdaging was de werkmethode die veranderde. Ik had mijn vertrouwde omgeving verlaten en moest een nieuwe start maken. Ik had veel verschillende vragen, bijvoorbeeld: waar staat de informatie die ik nodig heb? Maar de belangrijkste vraag was: zijn er voorbeelden?    
Ja, die zijn er. Maar elk project/opdrachtgever is anders. Elke constructeur heeft zijn eigen ervaring wat resulteert in veel verschillende meningen. Natuurlijk zijn er standaarden die een goede basis zijn om te kunnen beginnen aan een ontwerp, maar in de civiele techniek is geen project hetzelfde. De omgeving, de uitgangspunten en de wensen van de opdrachtengever zorgen ervoor dat er verschillen ontstaan. De grootste uitdaging is om de wederzijdse verwachtingen in een vroeg stadium helder te krijgen en dit kunnen we alleen bereiken door met elkaar in gesprek te gaan, zowel intern als extern.

Als je weet waar je naartoe wilt, dan zullen er genoeg wegen zijn om je doel te bereiken

Na een jaar als constructeur gewerkt te hebben in combinatie met het thuiswerken, kan ik de ervaring delen dat corona geen reden had kunnen zijn om deze stap niet te nemen. Het heeft juist beter uitgepakt. Ik had veel momenten van stilte. Maar daarnaast was het mogelijk om in gesprek te blijven met mijn collega’s. Om mijn werk door te nemen plan ik vaste momenten in.
Mijn tip voor iedereen die ook een volgende stap wil maken: Laat je niet tegenhouden door de omstandigheden. Als jij weet waar je naartoe wilt, dan zullen er genoeg wegen zijn om je doel te bereiken.

Reacties

Edger Bruns - CABZ 02 december 2021 16:17

Die laatste regels gelden voor alles! Ik kan dat van harte aan iedereen adviseren

Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren