Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Constructeur, kom uit je hok!

Blog Naciye Selvi, Sweco

De hele dag kunnen puzzelen met cijfers en materialen, dat klonk in 2007 als een droom voor mij als bèta-meisje. Met volle overtuiging ben ik daarom begonnen aan de opleiding Bouwkunde om constructeur te kunnen worden. Maar nu pas, 14 jaar later, heb ik een overstap gemaakt naar het vak waar ik altijd van droomde en waarvan ik het idee had dat ik het tot mijn pensioen zou kunnen uitoefenen.

Toen ik op zoek ging naar een baan had ik, naast mijn ambitie om ooit constructeur te worden, ook de wens om aan grote multidisciplinaire projecten te werken. Eenmaal aan het werk merkte ik dat alleen de harde techniek niet voldoende is om een project tot een succes te brengen. Zonder gespreksvaardigheden, oprechte interesse en aandacht – de zogenoemde soft-skills – blijkt het moeilijk te zijn om de techniek over te brengen aan anderen. De droom om de hele dag te kunnen puzzelen was voor mij niet meer realistisch; het werd duidelijk dat ik me ook op andere vlakken moest ontwikkelen. Zo maakte ik een zijdelingse stap en heb mij aangemeld als kandidaat voor de medezeggenschapsraad bij het bedrijf waar ik werk.

Van harde techniek naar medezeggenschap klinkt niet als een logische stap, maar er zijn zeker voordelen. Naast de ervaring in de techniek, heb ik de mogelijkheid gekregen om een ontwikkeling te maken in mijn soft-skills en als bonus heb ik een kijkje achter de schermen van mijn bedrijf gekregen. Je zult je afvragen: wat heb je daar aan als constructeur? 

Hoewel ik nog maar kort werkzaam ben als constructeur, ben ik verantwoordelijk voor het definitief ontwerp van de geluidsschermen van een multidisciplinair project. Voordat ik startte, maakte ik mij voornamelijk zorgen over de geringe ervaring in het maken van berekeningen. Al snel werd duidelijk dat het een grotere uitdaging is om een overzicht te krijgen van de beschikbare informatie. Voordat er een begin gemaakt kan worden aan het rekenwerk, moet het eerst duidelijk worden wat de uitgangspunten zijn. Het komt regelmatig voor dat documenten en informatie elkaar tegenspreken, waardoor er onduidelijkheden ontstaan over de waarheid. En juist hier is het belangrijk om de soft-skills in te zetten. Niet wachten, maar communiceren met de rest van het team of de opdrachtgever.

Jarenlang hebben we als constructeurs opgesloten gezeten in een hokje, waar we in een rustige omgeving een berekening konden maken. De projectleider zorgde immers voor de afstemming met de rest van het team. Tijden en werkwijzen veranderen en inmiddels verwachten we meer samenwerking en verantwoordelijkheid van het hele projectteam. Zo ook van de toekomstige constructeur. Die moet in staat zijn om verder te kijken dan zijn of haar eigen werk, zodat we samen tot een goed ontwerp kunnen komen en samen trots kunnen zijn op wat we hebben bereikt. Dus: constructeur, kom uit je hok en ontwikkel jezelf ook op andere vlakken; daar wordt ons vak nog veel leuker van!

Reacties

Edger Bruns - CABZ 28 mei 2021 20:05

Je slaapt de spijker op zijn kop! Ik ben sterk voorstander van brede ontwikkeling ook ver buiten de techniek. En goed voorbeeld doet goed volgen....

Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren