Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Bouwen op een postzegel

Het project Post Rotterdam bestaat uit transformatie van het bestaande monument en een nieuwe 154 m hoge toren op een tafelconstructie Rob Doomen, Steven van Eck - 14 november 2022

Het voormalige postkantoor van Gustav Cornelis Bremer aan de Coolsingel in Rotterdam viert volgend jaar zijn 100e verjaardag (foto 2). Op 23 kogelgaten en een bomsinslag aan de Meentzijde na heeft het pand de Tweede Wereldoorlog redelijk ongeschonden doorstaan, maar helaas staat het al ruim een decennium leeg. Jarenlang leek er geen beweging te komen in de herontwikkeling van het rijksmonument, maar in april dit jaar is dan eindelijk de eerste Tubex-groutinjectiepaal 65 m diep de grond in geboord. Het beoogde eindresultaat? Een 154 m hoge toren op de oude binnenplaats en een monument dat in ere hersteld en getransformeerd wordt tot een luxe 5-sterren hotel.

In het kort

  • Het eindresultaat is een 154 m hoge toren op de oude binnenplaats en een monument dat wordt getransformeerd tot een hotel.
  • Op de binnenplaats komt een centrale hal, wat mogelijk is gemaakt door de woontoren op een 18 m hoge tafel te plaatsen.
  • Geen van de bestaande constructies bleek dusdanig verslechterd dat versterking nodig was, zo bleek uit materiaalkundige proeven.
  • De beperkte hefboomsarm van de fundering van de nieuwe toren vroeg om een zeer stijve fundering.
  • Uit de sonderingen bleek dat een paalpuntniveau van circa NAP -65 m nodig was.
  • Hoewel diepwandbaretten en boorpalen zijn overwogen is uiteindelijk gekozen voor Tubex-palen.
  • Voor de stabiliteit had een oplossing met shear walls over de onderste 20 lagen de voorkeur boven een buis-in-buisconstructie en een ‘boter-kaas-en-eierengrid’.
  • De vervorming van de toren kan worden opgedeeld in drie componenten: de rotatie van de fundering, de (afschuivings)vervorming van de tafelconstructie, en de (buig)vervorming van de torenkern.
  • De meest kritische zones voor de stabiliteit zijn bij de overgang naar de shear walls en de overgang naar de tafelconstructie.
  • In de kritische bouwlagen wordt op stijfheid gewapend om een zo homogeen mogelijke stijfheid over de hoogte te bewerkstelligen.

Projectgegevens

Project: Post Rotterdam
Opdrachtgever: Omnam Investment Group
Architect: ODA New York en Braaksma & Roos Den Haag
Constructieadviseur: Pieters Bouwtechniek
Bouwkundig en brandtechnisch adviseur: ABT
Geotechnisch adviseur: Geobest B.V.
Leverancier paalsysteem: Fundex-Verstraeten
Aannemer: POST-bouw JV (Besix NL en Rizzani de Eccher)

Een decennia aan ontwerpen

Al sinds 2008 is Pieters Bouwtechniek betrokken bij de herontwikkeling van het rijksmonument. De originele plannen voor een 100 m hoge toren en een leisure center, destijds bedacht met UN Studio en Braaksma en Roos, zijn helaas gestrand in crisistijd. In de crisisjaren die daarop volgden was het stil aan de Coolsingel. Totdat Omnam Group, een Israëlische ontwikkelaar, in 2016 het pand aankocht met het ambitieuze plan om een 200 m hoge woontoren te realiseren op de bestaande binnenplaats waarin de toren gefundeerd wordt.

Samen met ODA Architecture uit New York en Braaksma en Roos uit Den Haag wist Omnam Group de gemeente Rotterdam te overtuigen van een woontoren van 154 m. Weliswaar niet de beoogde 200 m, maar desalniettemin imposant, mede gezien de krappe binnenplaats. De 40 verdiepingen tellende woontoren wordt straks gevuld met 305 appartementen, terwijl het monument wordt getransformeerd tot luxe hotel met 224 kamers.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Frank Meijer - Meijcon 23 maart 2023 19:10

Uitdagend ontwerp die weer laat zien wat we als constructeurs kunnen waarmaken!

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren