Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Bogen

Hoofdredactioneel Cement 2022/4 Max Hendriks - 15 juli 2022

Betonconstructeurs uit de lage landen kunnen bogen op een voortreffelijke reputatie. Ja, ja, 'wij van WC-Eend adviseren WC-Eend', zul je denken na het lezen van deze eerste zin in hét vakblad over betonconstructies van en voor constructeurs. Er is geen reden voor valse bescheidenheid, zou ik daar op basis van mijn eigen waarnemingen tegenover willen stellen.

De boog vormde de basis van het architectonische meesterschap van de Romeinen in de antieke wereld. Hierdoor konden de Romeinen gebouwen met grotere overspanningen maken en betere aquaducten. Voeg daarbij de ontwikkeling van hun Romeins beton met puzzolaankalk en the rest is history: ongemeen duurzame bouwwerken zoals het Pantheon en de Pont du Gard. Daarna is de boog niet meer weggeweest. Soms is de boogvorm voor iedereen zichtbaar; soms moet je een betonconstructeur zijn om boogwerking te zien, te herkennen en te waarderen.

De boog viel ook meerdere keren in de prijzen bij de uitreiking van de Betonprijs 2021. Waar de brug in de Dirk Noordhoflaan te Eindhoven nog een eervolle vermelding kreeg met het vinden, volgens de jury, van een correcte booggeometrie waar zo min mogelijk materiaal zo optimaal mogelijk benut wordt, ging de hoofdprijs in de categorie woningbouw naar Westbeat. De grote betonnen bogen in dit ontwerp kunnen ook de leek niet ontgaan. Maar het ontwerp is daarnaast slim, duurzaam én kostenefficiënt. Je leest meer over de prijswinnaars en over Westbeat in het bijzonder in deze Cement.

Verder geeft ook dit nummer nog een ware caleidoscoop van andere onderwerpen, waaronder aangepaste richtlijnen voor het ontwerpen van kunstwerken voor Rijkswaterstaat, kruisende onderdoorgangen in Groningen, het eerste deel van een drieluik over het versterken van bestaande betonconstructies, slankere hoogbouw en de rol van de coördinerend constructeur. Het illustreert weer eens dat een goede constructeur altijd meer pijlen op zijn (m/v/x) boog heeft.

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren