Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Bijna

Hoofdredactioneel Cement 2023/8 Max Hendriks - 22 december 2023

Een kind zegt eerder "ik ben bijna 5 jaar!", dan "ik ben 4 jaar". Als hoofdredacteur heb ik eerder dit jaar geschreven "we zijn bezig met de 75e jaargang van Cement!"; dat is hetzelfde als "we zijn bijna 75 jaar!". Pas bij het volgende nummer kan dat 'bijna' eraf.

Vijf keer heb ik op deze plaats aandacht gegeven aan de mensen rondom Cement, immers mensen maken Cement. Exemplarisch liet ik een redactieraadlid, een redactielid, de contentmanager en een exponent van de nieuwe instroom aan het woord. En nu drie voormalige hoofdredacteuren. Daarmee maak ik het mij bijzonder makkelijk. Want hoofdredacteuren laten sporen na op Cementonline. Plus: wat in Cement staat is waar!

Gerbrand (Gerd) Scherpbier, op 8 augustus dit jaar overleden, schreef in 1988: “Cement zorgde ervoor dat datgene wat aan de zijlijn gebeurde, algemeen bekend werd”. Cees Kleinman in 2011: “Cement […] hoeft voor mij geen Cobouw te worden. Niet de snelheid is maatgevend, maar de gedegenheid van de informatie”. Dick Hordijk waardeert, na 10 jaar hoofdredacteurschap, eind 2021 dat wij:  “[…] altijd volledig de ruimte hebben gekregen om onafhankelijk te opereren”. Ik concludeer dat we nog steeds op de juiste koers zitten met Cement.

In dit nummer twee artikelen over de nieuwe Eurocode, een over de belastingkant en een over de weerstandskant. Over hoe op een fysisch logische manier het effect van normaalkracht op de dwarskrachtweerstand in rekening gebracht gaat worden. En over rekenregels voor het trillen van gebouwen die dwars op de wind staan. Ook twee artikelen over verduurzamen: een over minder milieu-impact in de tunnelgietbouw en een over slim circulair ontwerpen van een appartementencomplex. In zijn allerlaatste kolom leidt Karel Terwel het aantal zelfcitaties tot nieuwe dimensies. Dat is in dit geval volledig geoorloofd, dank je Karel!

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren