Kennisplatform over betonconstructies

Betonprijs 2019
Hanneke Schaap

vrij 13 december 2019
artikel

Tijdens de Betondag op 14 november 2019, in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, zijn de winnaars van de 21e editie van de Betonprijs bekendgemaakt. De prijs bestond dit jaar uit zes categorieën. Daarnaast werd dit keer de Toekomstprijs uitgereikt, toegekend op basis van een stemming door studenten. Twee genomineerde projecten werden beloond met een eervolle vermelding van de jury.

De prestigieuze Betonprijs wordt sinds 1979 elke twee jaar uitgereikt aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector. Dit jaar vond de uitreiking plaats tijdens de 62e editie van de Betondag in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. De Betondag 2019 had een toekomstgerichte titel: ‘Panorama Beton’. Daarom werd dit jaar naast de zes categorieën Bestaande Bouw, Circulair, Civiele Bouwwerken, Grensverleggend, Utiliteitsbouw en Woningbouw, ook een Toekomstprijs uitgereikt. In totaal werden 65 projecten voor de Betonprijs ingezonden. De jury nomineerde 17 projecten voor de prijs, waarvan op de Betondag een speciale expositie was ingericht. Uiteindelijk werden 6 winnaars aangewezen en kregen 2 projecten een eervolle vermelding. De winnaars van de Betonprijs ontvingen uit handen van de juryvoorzitter een unieke betonnen trofee.

Jury Betonprijs 2019

Henri van der Kamp (juryvoorzitter) - Van Gelder Groep
Alfons van Woensel - Struyk Verwo Infra
Reinald Top - Zwarts Jansma Architecten
Dick van Klaveren - Rijkswaterstaat
Ronel Dielissen-Kleinjans - Mebin
Marten Klein - Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam
Rudi Roijakkers - ABT
Aad van der Horst - TU Delft

Bestaande Bouw

Maastunnel, Rotterdam

In de categorie Bestaande Bouw werd gekozen voor de renovatie/restauratie van de Maastunnel in Rotterdam. De jury oordeelde: “In maatschappelijke zin een voorbeeld dat je zorgvuldig omgaat met je erfgoed. Het origineel is in uiterlijke zin gekopieerd, maar in functionele zin aangepast aan de moderne tijd.” Ook was de jury van mening dat “de tunnel met lef en doortastendheid is gerenoveerd, waarbij diverse nieuwe technieken zijn toegepast om betongebreken op te lossen.”

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Constructeur: Alex Gellweiler
Aannemer: Combinatie Aanpak Maastunnel
Uitvoerende partij beton: Mobilis

Lees ook het Cement-artikel 'Maastunnel in herstel'.

Maastunnel, Rotterdam (foto: Eric Fecken)

Circulair

Circulair viaduct, Dronten

In de nieuwe categorie Circulair viel het circulaire viaduct in Dronten in de prijzen. Volgens de jury “een van de eerste keren dat er echt circulair ontworpen is.” Het project wordt gezien als een vernieuwend concept, een voorloper. “Het vormt een impuls voor de herbruikbaarheid van betonnen kunstwerken. Het is niet het logische antwoord op een concrete vraag, maar een investering die vooral op termijn zijn vruchten kan gaan afwerpen."

Opdrachtgever: Rijkswaterstaat
Constructeur: Volker Infra Competence Center
Aannemer: Van Hattum en Blankevoort
Uitvoerende partij beton: Consolis Spanbeton

Lees ook het Cement-artikel 'Rijkswaterstaat als aanjager van innovatie'.

Circulair viaduct, Dronten (foto: Sem van der Wal)

Civiele Bouwwerken

Albert Cuypgarage, Amsterdam

De Albert Cuypgarage in Amsterdam won in de categorie Civiele Bouwwerken. Het oordeel van de jury: “Geweldig om onder water een parkeergarage te maken in binnenstedelijk gebied. Er is meervoudig ruimtegebruik en het geheel is scherp uitgevoerd. ” Het project kent bovendien een grootschalige toepassing van allerlei betonbouwtechnieken. De oplossing heeft volgens de jury grote potentie voor de toekomst en draagt bij aan de leefbaarheid in de stad. 

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam – Stadsdeel Zuid
Architect: ZJA Zwarts & Jansma Architecten
Constructeur: hoofdconstructeur: Van Rossum B.V. en constructeur SVOWB: ABT B.V.
Aannemer: Max Bögl Nederland B.V.
Uitvoerende partij beton: Max Bögl Nederland B.V.

Albert Cuypgarage, Amsterdam (foto: Bram van de Biezen)

Grensverleggend

Regiokantoor Natuurmonumenten, Zierikzee

In de nieuwe categorie Grensverleggend koos de jury voor het regiokantoor Natuurmonumenten in Zierikzee, omdat betoninnovatie hier samengaat met een gebouw dat past in de natuur. “Deze combinatie van functies binnen één betonelement is grensverleggend en gaf een uitdaging in het vinden van een stabiel mengsel.” In het project werd voor de eerste keer het isolerend beton ‘glasschuimbeton’ toegepast. “ Die toepassing van slechts beton en glas geeft het gebouw een serene kwaliteit”.

Opdrachtgever: Natuurmonumenten
Architect: RinkTilanus architecten
Constructeur: B2CO
Aannemer: Braspenning Wernhout
Uitvoerende partij beton: Glasschuim Nederland i.s.m. Dyckerhoff Basal

Lees ook het Betoniek-artikel 'Grillig isolerend beton'.

Regiokantoor Natuurmonumenten, Zierikzee (foto: Matthijs Labadie)

Utiliteitsbouw

Earth Simulation Laboratory, Utrecht

In de categorie Utiliteitsbouw won het Earth Simulation Laboratory in Utrecht. De jury: “Hier ligt de kracht van het beton en de bewerking, die samenhangt met de functie van het gebouw. Het is een subtiel samenspel van beton en staal. Alle lijnen lopen door in de elementen. De toegepaste wetenschappelijke benadering bij de ontwikkeling van de RVS-doorweven betonelementen sluit naadloos aan bij de doelstelling van de Betonprijs."

Opdrachtgever: Universiteit Utrecht Vastgoed en Campus
Architect: BARCODE Architects
Constructeur: ABT
Aannemer: Friso Bouwgroep

Earth Simulation Laboratory, Utrecht (foto: Christian van der Kooy)

Woningbouw

Belvedère, Hilversum

Uit de grote verscheidenheid aan projecten in de categorie Woningbouw besloot de jury Belvedère in Hilversum tot winnaar uit te roepen. “Dit zet je niet zomaar neer, een moeilijk project om in beton voor elkaar te krijgen. Binnen de beperkte ruimtelijke kaders is gekozen voor een in vier richtingen uitkragend gebouw, gebruikmakend van hedendaagse betontechnologie. Die uitkragingen zijn bijzonder gedurfd, er is veel lef getoond. Een markant gebouw met kwaliteit.”

Opdrachtgever: Novaform
Architect: René van Zuuk Architekten
Constructeur: Adviesbureau Van de Laar bv
Aannemer: Lokhorst Bouw en Ontwikkeling

Belvedère, Hilversum (foto: Jan Willem Dragt)

Toekomstprijs

Museum Naturalis, Leiden

Nieuw dit jaar was de Toekomstprijs. Tijdens de Beton Experience op 13 november konden mbo-, hbo- en wo-studenten stemmen op hun favoriet onder alle voor de Betonprijs genomineerde projecten. Met ruim 20% van de stemmen werd de Toekomstprijs toegekend aan Museum Naturalis in Leiden, een iconisch gebouw met volgens de jury diverse hoogwaardige uitvoeringen van beton. Het project was door drie partijen ingediend. De jury heeft deze inzendingen samengevoegd.

Opdrachtgever: Naturalis Biodiversity Center
Architect: Neutelings Riedijk Architecten
Constructeur: Aronsohn (hoofdconstructeur) en Lievense (constructeur)
Aannemer: J.P. van Eesteren TBI
Uitvoerende partij beton: Hibex en J.P. van Eesteren

Lees ook Cement-artikel 'Gebouw in vier plakken'

Museum Naturalis, Leiden (foto: scagliolabrakkee / Neutelings Riedijk Architects)

Eervolle vermelding

Intervam flats Utrecht en Busbrug Zwolle

Naast de zeven winnaars besloot de jury besloten dit jaar aan twee projecten een eervolle vermelding toe te: de Intervam flats in Utrecht als de busbrug in Zwolle.

Over de Intervam flats oordeelde de jury: ”Nederland kent veel van dit soort flats en de uitvoering van dit project kan als voorbeeld dienen voor al die andere flatgebouwen. De energieneutrale schil geeft de flat een tweede leven in plaats van de gebruikelijk oplossing van slopen. Bovendien biedt het een elegante oplossing voor een van de grote bouwuitdagingen in Nederland.”

Opdrachtgever: Mitros
Architect: DOOR Architecten
Constructeur: Henk van Harn
Aannemer: Hemubo
Uitvoerende partij beton: Veerhuis

Intervam flats Utrecht (foto: Theo Scholten)

De Busbrug in Zwolle kreeg een eervolle vermelding vanwege de complexe uitvoering op de locatie en de doordachte combinatie van beton en staal. Het project heeft bovendien maatschappelijke relevantie in de ontsluiting van het station.

Opdrachtgever: Gemeente Zwolle i.s.m. ProRail
Architect: ipv Delft
Constructeur: BAM Infraconsult i.s.m. SETZPFANDT, beratende Ingenieure
Aannemer: BAM Infra; stalen hoofdoverspanning: Victor Buyck Steel Construction
Uitvoerende partij beton: BAM Infra

Lees ook het Cement-artikel 'Lenig het spoor over'

Busbrug Zwolle (foto: Henk Snaterse)

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren