Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Dwarskracht bij verificatie op basis van NEN 8702

Rekenen in de praktijk (27) Rick van Middelkoop - 8 juli 2025

Bij de berekening van de dwarskrachtweerstand van een bestaande constructie mag een gecombineerde bijdrage van het beton én de dwarskrachtwapening in rekening worden gebracht. Specifieke regels hiervoor zijn vastgelegd in NEN8702. In dit artikel wordt de verificatie op afschuifbuigbreuk uitgewerkt.

Rubriek Rekenen in de praktijk

Dit is de 27e aflevering in de Cement-rubriek ‘Rekenen in de praktijk’. In deze rubriek staat telkens één rekenopgave uit de praktijk centraal. De rubriek wordt samengesteld door een werkgroep, bestaande uit: Harm Boel (ABT), Willem van Heeswijk (Heijmans), Dennis Heijl (Heijmans), Friso Janssen (Goldbeck Nederland), Matthijs de Hertog (Nobleo), Jorrit van Ingen (WSP), Jacques Linssen (redactie Cement) en Rick van Middelkoop (Witteveen+Bos).

De artikelen in deze rubriek worden telkens opgesteld door één van de leden van deze werkgroep. Het wordt vervolgens gereviewd door de andere leden en door minimaal één senior adviseur binnen het bedrijf van de opsteller. Ondanks deze zorgvuldigheid, is de gepresenteerde rekenmethode de visie van een aantal individuen.

Uitgangspunten

T-vormige doorsnede
Totale hoogte
: 1000 mm
Hoogte flens: 200 mm
Effectieve breedte flens: 1000 mm
Breedte lijf: 450 mm
Toegepaste dekking (op de beugels): 30 mm
Betonsterkteklasse: C25/30 (bepaald door onderzoek)
Staalsterkte: St.37 met fyk = 220 N/mm2

Deze case beschrijft de beoordeling van een bestaand brugdek op dwarskracht. Het betreft een statisch bepaalde constructie zonder voorspanning.

Uitgangspunten

Aangezien het om een bestaande constructie gaat waar geen aanpassing aan de constructie voorzien is, is ervoor gekozen de beoordeling uit te voeren op het gebruiksniveau conform NEN 8700. Hierbij mag voor de verificatie voor de variabele belasting door verkeer worden uitgegaan van de werkelijke rijstrookindeling.

De optredende dwarskracht is bepaald met een EEM-model, waarna de dwarskrachtweerstand is geverifieerd die bestaat uit de combinatie van een betonaandeel (VRd,c) en een betonstaalaandeel (VRd,s).
Deze combinatie is toegelaten omdat dit in de normen, zoals toegepast bij het oorspronkelijke ontwerp, ook was toegestaan/toegepast, waarmee het beoogde veiligheidsniveau werd bereikt (NEN8702, art. 6.2). Wel moet er aan de voorwaarde zijn voldaan dat de constructie niet is gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp. De dwarskrachtweerstand bedraagt:

VRd = VRd,c + VRd,sVRd,max

Hierbij is de hoek van de drukdiagonaal beperkt. Voor niet-voorgespannen constructies is de voorgeschreven hoek 45°.
In dit artikel is voor de beoordeling uitgegaan van een betonsterkteklasse van C25/30, bepaald door onderzoek. In de praktijk worden echter, als gevolg van doorgaande hydratatie, regelmatig (veel) hogere betonsterkteklassen gevonden.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Cement ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren