Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Besef je wel

Hoofdredactioneel Cement 2023/3 Max Hendriks - 12 mei 2023

Normen zitten wel eens in het verdomhoekje. Ze zouden de nodige innovatie in onze branche in de weg zitten. Waar of niet, wíj beseffen tegelijkertijd hoe essentieel normen zijn. De Eurocodes zijn internationaal gezien de meest complete normen voor het ontwerpen en toetsen van bouwconstructies. Ze bieden een gemeenschappelijke benadering voor het ontwerp van gebouwen en civieltechnische werken en bouwproducten. Ze zijn dé referentie voor technische specificaties en opdrachten.

Beseffen is een levendig begrip van iets hebben. Ik vind het woord ‘levendig’ mooi in deze definitie, zeker als het over normen gaat. Normen kunnen tot levendige discussies leiden. Men kan het met de inhoud niet eens zijn, of ze zijn soms minder monointerpretabel dan gedacht. Herken je het volgende tafereel? Je hebt zin in een kopje koffie en met je hoofd vol normen neem je eindelijk tijd om er een te halen. Je loopt naar het koffieapparaat en raakt in gesprek met een collega over de interpretatie van een norm. Dit soort gesprekken zijn essentieel om onze kwaliteit van werken hoog te houden. En deze gesprekken zouden eigenlijk openbaar moeten worden. Ik ben daarom verheugd dat we na een lange en zorgvuldige voorbereiding in dit nummer onze eerste aflevering hebben van de nieuwe rubriek Normbesef. Mijn advies: lees het met dat koffieapparaatgesprek in gedachte.

Lees verder in dit nummer over duurzaamheid: Jonas', een stoer nieuw woongebouw met de hoogste duurzaamheidsscore. Is oversterkte in de praktijk wel duurzaam? Leidt een puntenwolk tot efficiënt materiaalgebruik? En lees ook over slimme oplossingen: de gekozen uitvoeringsmethode voor de IJboulevard. De vervanging van kademuren. Verbindingen tussen buispalen en landhoofden bij integraalviaducten.

Max Hendriks

PS: Besef je wel dat we bezig zijn met de 75ste jaargang van Cement? Volgende keer kom ik hier op terug.

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren