Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Bijzondere constructies voor de Cooltoren

Draagconstructie met outrigger, overdrachtsconstructie en uitkragende vleugels Alexandros Glias, Maurice Prumpeler - 30 maart 2021

De skyline van Rotterdam krijgt er weer een nieuwe woontoren bij: de ruim 150 m hoge CoolTower of, op z'n Rotterdams gezegd: Cooltoren. Deze toren trekt de aandacht met grote uitkragende balkons en open gevels. Weggewerkt in het gebouw bevinden zich een aantal bijzondere constructies.

In het kort

  • Het gebouw is in twee delen gesplitst: de bredere plint en de toren.
  • Het gebouw is gefundeerd op één 2,0 m dikke betonnen poer, ondersteund door 167 Tubex-palen met een lengte van circa 55,0 m. Deze zijn in twee segmenten aangebracht.
  • Voor maximale flexibiliteit is gekozen voor een stabiliteitssysteem met twee outriggers en prefab kolommen achter de gevel.
  • Omdat een straat onder de toren doorloopt, is een overdrachtsconstructie van vier bouwlagen gerealiseerd.
  • De vleugels van de plint kragen uit vanuit de funderingsplaat om invloed op de belendingen te beperken.
  • Om de invloed van de ondergrond en de stijfheden van de elementen mee te nemen is gebruikgemaakt van vier verschillende EEM-rekenmodellen.

Projectgegevens

project: Cooltoren
ontwikkelaar: De Vijf Heeren bv
architect: V8 Architects
constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
second opinion constructies: Zonneveld Ingenieurs
geotechnisch adviseur: MOS Grondmechanica
second opinion geotechniek: Crux Engineering
installatieadviseur: Wolf Dikken Adviseurs
installateur: Spindler Installatietechniek
hoofdaannemer: Ballast Nedam
heiwerk: Funderingstechnieken Verstraeten
prefab beton: Hoco Beton
oplevering: medio 2022

De Cooltoren wordt momenteel gebouwd in de wijk Cool in het centrum van Rotterdam. De toren bevindt zich direct achter de Schiedamsedijk in het Baankwartier, een van de meest karakteristieke wederopbouwwijken van Rotterdam. De toren is onderdeel van het bestemmingsplan Cool, dat als doel heeft om het Baankwartier van een introverte stadswijk naar een levendig stedelijk gebied te transformeren. De toren telt 52 bouwlagen met 280 woningen. Het vloeroppervlak bedraagt circa 37.620 m2 en de totale hoogte is 154,4 m.
Het silhouet is opvallend: het zwaartepunt ligt in het midden. Door de plaatsing en variatie van de grootte van de balkons, verloopt het beeld van luchtig op straat naar zwaar in het midden naar wederom luchtig in de wolken (fig. 2).

Het gebouw is in twee delen gesplitst: de plint en de toren. De bredere plint bestaat uit zeven bouwlagen en heeft op de onderste verdiepingen naast woningen ook commerciële functies en bergingen. De toren bestaat uit 45 woonlagen met drie verschillende soorten appartementen: city-chic, mid crown en penthouses (fig. 3).

Aan de achterzijde loopt de Hoornbrekerstraat onder de toren door. Naast het gebouw komt een parkeergarage die bestemd is voor de bewoners van de toren. In deze garage zijn diverse installaties van de toren ondergebracht, zoals het sprinklerbassin.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren