Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Altijd prijs

Donderdag 2 oktober was een bijzondere dag voor ons bureau. Op een en dezelfde dag werden twee prijzen in ontvangst genomen: het Funderingsproject 2014 en de Nationale Staalprijs 2014. Hoewel ik natuurlijk al deze aandacht vanuit de vakwereld waardeer, kan ik het toch niet laten om hier een kanttekening bij te maken.

Want er zijn wat prijzen in dit land! En niet alleen in Nederland. Ook internationaal wordt in alle vakgebieden kwistig met prijzen gestrooid. Denk maar aan de meest bekende uit de entertainmentindustrie: Oscars, Emmy Awards en Grammy Awards. Wie is de beste, de mooiste, de meest innovatieve, enzovoort?

Wij kennen in de bouw prijzen per materiaal (zoals Beton- of Staalprijs), prijzen op vakgebied (Funderings- of Isolatieprijs), op thema (Gulden Feniks, Bronzen Bever), op naam (Schreuders of Rietveld), tot zelfs bouwbrede prijzen zoals de Nationale Bouwprijs. En prijzen met moeilijke afkortingen als de PKVW-prijs (die moest ik zelf ook even opzoeken). Waarom doen we dit met elkaar? Natuurlijk heeft een ieder een hang naar erkenning, en straalt het ook iets van trots zijn op je vak uit. En is het ontvangen van een prijs ook gewoon leuk. Maar het zijn er zo veel! Met dan ook nog per prijs een aantal categorieën. Op ieder potje past een dekseltje, en op ieder project wel een prijs.  

Soms zijn prijzen heel terecht: baanbrekende projecten, onderscheidend en een reclame voor het vak. Dan is het mooi dat zo'n project erkenning krijgt. Maar te vaak wint een gemiddeld project, alleen omdat het mooi is ingediend. 

Misschien wil ik voor een volgend project toch maar de 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg prijs' winnen. Of beter nog: Eigenlijk wil ik voor mijn opdrachten gewoon van mijn opdrachtgevers een goede prijs.

ir. Johan Galjaard

Voorzitter VNconstructeurs

Verwante berichten

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren